ЗАСОБИ ІНШОМОВНОЇ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ТЕХНІЧНИХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ (ПОЧАТОК ХХІ СТ.) - Сотер М. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті на основі аналізу передових досліджень виокремлено групи засобів іншомовної підготовки здобувачів технічних закладів вищої освіти України на початку ХХІ століття. Наголошено, що інтеграція цифрових ресурсів в освітній процес суттєво розширює можливості щодо інтенсифікації іншомовної підготовки здобувачів.Підкреслено, що цифрові ресурси можуть бути дієвим освітнім інструментом лише за умови їхньої наукової достовірності, відповідності змісту професійній підготовці та методичній доцільності.Зазначено, що використання електронних засобів інтернет-комунікації забезпечує не лише оперативний доступ до освітніх ресурсів, а й створює умови для реалізації безперервного інтерактивного зворотного зв’язку між усіма суб’єктами освітнього процесу, що підвищує ефективність навчальної взаємодії та педагогічної підтримки.Серед сучасних засобів іншомовної підготовки здобувачів технічних закладів вищої освіти можемо виокремити такі групи: платформи, що є середовищем для представлення та навчання через відео, аудіоінформацію, інструкційні посібники, зображення тощо; платформи з інтерактивними матеріалами та вправами; сучасні засоби для обміну інформацією, переписки; хмарні сервіси для зберігання інформації; мобільні додатки – інструменти для обміну повідомленнями; соціальні мережі; блоги; інструменти для спільного використання матеріалів і файлів; інструменти для опитувань і тестувань; електронні словники – одномовні (тлумачні), двомовні та багатомовні (термінологічні); наукометричні бази даних; інструменти для спільної віртуальної демонстрації навчальної інформації та комунікативної взаємодії в режимі реального часу; інструменти для візуалізації навчальної інформації для всієї групи разом; віртуальні навчальні платформи для реалізації дистанційного навчання; інструменти для комунікативної онлайн-взаємодії та організації зворотного зв’язку між здобувачем і викладачем.Дата надходження статті: 27.01.2026 р.Прийнято до публікації: 17.02.2026 р.Опубліковано: 28.05.2026 р.