ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У КАБІНЕТНІЙ СИСТЕМІ НАВЧАННЯ В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ТА ВИЩОЇ ОСВІТИ (КІНЕЦЬ 1990-Х РР. – ПОЧАТОК ХХІ СТ.) - Прокопів Л. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті здійснено історико-педагогічний аналіз використання інформаційних технологій у кабінетній системі навчання закладів загальної середньої освіти та вищої школи наприкінці 1990-х – на початку ХХІ століття. Розкрито особливості трансформації матеріально-технічного забезпечення навчальних кабінетів у контексті інформатизації освіти, зокрема впровадження комп’ютерної техніки, мультимедійних засобів, електронних освітніх ресурсів і програмного забезпечення навчального призначення. З’ясовано, що в умовах соціально-економічних змін та обмеженого фінансування розвиток кабінетної системи мав суперечливий характер, поєднуючи процеси модернізації з деградацією експериментальної складової навчання. Установлено, що для закладів загальної середньої освіти характерним був перехід від локальних комп’ютерних класів до нормативно визначених кабінетів інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання, а також поступове впорядкування використання цифрових ресурсів через механізми державної апробації. У вищій школі визначальними тенденціями стали розвиток дистанційної освіти, створення центрів дистанційного навчання, упровадження мережевих освітніх платформ, електронних навчально-методичних матеріалів і кредитно-модульної системи організації освітнього процесу. Обґрунтовано, що ефективність використання інформаційних технологій у кабінетній системі навчання залежить від комплексу педагогічних умов, серед яких – інтеграція цифрових і традиційних методів навчання, забезпечення дослідницької спрямованості освітнього процесу, підготовка педагогічних кадрів до використання ІКТ і модернізація матеріально-технічної бази. Сформульовано педагогічні умови ефективного використання інформаційних технологій, кожна з яких розглянута у взаємозв’язку з практикою впровадження, очікуваними результатами, ризиками та способами їх мінімізації, що дозволяє визначити перспективи подальшого розвитку кабінетної системи навчання в умовах цифровізації освіти.Дата надходження статті: 12.02.2026 р.Прийнято до публікації: 05.03.2026 р.Опубліковано: 28.05.2026 р.