МОДЕРНІЗАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ У СФЕРІ ФІЗКУЛЬТУРНОЇ ОСВІТИ ПІДЛІТКІВ В УКРАЇНІ (КІНЕЦЬ ХХ – ПОЧАТОК ХХІ СТ.) - Проніков О. К. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті здійснено історико-педагогічний аналіз модернізаційних процесів у сфері фізкультурної освіти підлітків в Україні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття. Визначено соціально-освітні передумови трансформації системи фізкультурної освіти, зокрема реформування національної системи освіти після проголошення незалежності України, погіршення стану здоров’я дітей та молоді, зниження рівня рухової активності й актуалізацію проблеми формування здорового способу життя підростаючого покоління. З’ясовано, що в досліджуваний період фізкультурна освіта поступово трансформувалася із системи, орієнтованої переважно на фізичну підготовку та виконання нормативів, у багатокомпонентний педагогічний процес, спрямований на гармонійний фізичний, психічний і соціальний розвиток особистості підлітка.Окрему увагу приділено аналізу нормативно-правового забезпечення модернізації фізкультурної освіти, зокрема законам України «Про освіту», «Про фізичну культуру і спорт», «Про загальну середню освіту», а також державним стандартам базової середньої освіти 2004, 2011 та 2020 років. Проаналізовано зміни у змісті фізкультурної освітньої галузі, які стосувалися посилення здоров’язбережувальної складової, упровадження компетентнісного підходу, розширення теоретичної підготовки учнів та оновлення форм фізкультурно-оздоровчої діяльності.З’ясовано, що важливе місце у процесі модернізації фізкультурної освіти посідало формування в учнів мотивації до систематичної рухової активності, навичок самоконтролю фізичного стану, відповідального ставлення до власного здоров’я та культури здорового способу життя. Установлено, що поряд із традиційними уроками фізичної культури активного розвитку набули позакласні та позашкільні форми фізкультурно-оздоровчої роботи, спрямовані на підвищення рухової активності підлітків та їхнє фізичне самовдосконалення.Доведено, що модернізаційні процеси у сфері фізкультурної освіти підлітків мали комплексний характер і поєднували педагогічні, соціальні, здоров’язбережувальні й нормативно-правові аспекти реформування освітньої галузі. Визначено їхній вплив на становлення сучасної компетентнісної моделі фізкультурної освіти в Україні.Дата надходження статті: 27.01.2026 р.Прийнято до публікації: 20.02.2026 р.Опубліковано: 28.05.2026 р.