ІСТОРИЧНИЙ АНАЛІЗ РОЗВИТКУ ФІЗКУЛЬТУРНОЇ ОСВІТИ ПІДЛІТКІВ У ЗАКЛАДАХ ШКІЛЬНОЇ ТА ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ - Приступа Є. Н. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті здійснено історичний аналіз розвитку фізкультурної освіти підлітків у шкільних та позашкільних установах України від кінця ХІХ століття до початку ХХІ століття. На основі аналізу наукових праць, педагогічних концепцій, нормативно-правових документів та освітніх практик різних історичних періодів узагальнено основні етапи становлення й трансформації системи фізкультурної освіти підлітків. Обґрунтовано актуальність дослідження в умовах зниження рівня рухової активності молоді, поширення малорухливого способу життя та потреби модернізації підходів до фізичного виховання в сучасному освітньому просторі.Визначено, що формування засад фізкультурної освіти в Україні розпочалося наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття під впливом європейських систем фізичного виховання та розвитку національної педагогічної думки. Розкрито роль шкільної фізичної підготовки, спортивних товариств, молодіжних організацій, гуртків і секцій у формуванні інтересу підлітків до рухової активності. Схарактеризовано особливості інституціоналізації фізкультурної освіти у 1920–1930-х роках, її стандартизації та масовізації в середині ХХ століття, а також гуманізації й диференціації в другій половині ХХ століття.Установлено, що наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття відбувся перехід від нормативноорієнтованої системи фізичного виховання до особистісноорієнтованої та здоров’язбережувальної моделі, у межах якої особлива увага приділяється мотивації підлітків до занять фізичною культурою, розвитку навичок самоконтролю та інтеграції шкільної й позашкільної діяльності. Схарактеризовано сучасні проблеми розвитку фізкультурної освіти, зокрема вплив цифровізації, потребу інклюзивності та впровадження інноваційних оздоровчих технологій. Зроблено висновок про потребу подальших міждисциплінарних досліджень цієї проблеми з урахуванням сучасних суспільних потреб і тенденцій розвитку освіти.Дата надходження статті: 12.02.2026 р.Прийнято до публікації: 04.03.2026 р.Опубліковано: 28.05.2026 р.