МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З УДОСКОНАЛЕННЯ БІЛІНГВАЛЬНОЇ ОСВІТИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ - Лотфі Ґаруді Г. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті розглянуто актуальну для сучасної педагогічної теорії та практики проблему вдосконалення білінгвальної освіти майбутніх учителів як одного з ключових напрямків професійної підготовки в контексті інтернаціоналізації вищої освіти, євроінтеграційних процесів в Україні та зростання мовного різноманіття в українській школі. Досліджено сутність білінгвального навчання як системного педагогічного явища, здійснено групування програм білінгвальної освіти за трьома базовими моделями, що традиційно виокремлюються в зарубіжній і вітчизняній науковій літературі, – програмою збагачення, яка орієнтована на додаткове оволодіння другою мовою без шкоди для рідної та передбачає симетричний розвиток обох мов як рівноправних інструментів пізнання; програмою переходу, що має компенсаторну природу і використовує рідну мову здобувача як тимчасовий ресурс для опанування мови більшості; програмою збереження мови, спрямованою на підтримку і розвиток мови меншини як культурно-ціннісного феномену в паралельному співіснуванні з мовою більшості. Порівняно їх цільові орієнтири, освітні результати та можливості застосування в підготовці українського вчителя. На основі узагальнення педагогічного досвіду виявлено й обґрунтовано систему з шести взаємопов’язаних педагогічних умов ефективного білінгвального навчання, а саме: обґрунтований вибір мови навчання; науково виправдана послідовність вивчення мов; збалансоване співвідношення часу, відведеного на вивчення кожної мови; аксіологічне забезпечення білінгвізму як ціннісна основа двомовної освіти; функційне співвідношення мов навчання з окремими предметами; оптимізація змісту навчальних програм. Спираючись на проаналізовані моделі та педагогічні умови, розроблено методичні рекомендації з удосконалення білінгвальної освіти майбутніх учителів, що об’єднують чотири взаємопов’язані напрямки: змістово-програмний, технологіко-методичний, аксіолого-культурологічний і кадрово-професійний. У межах кожного напрямку схарактеризовано його склад, сформульовано мету та описано конкретні шляхи реалізації в освітньому процесі закладу вищої педагогічної освіти. Запропоновані рекомендації мають практичне значення для проєктування освітньо-професійних програм, оновлення змісту методичної підготовки та вдосконалення моделей неперервного професійного розвитку викладачів закладів вищої педагогічної освіти.Дата надходження статті: 09.02.2026 р.Прийнято до публікації: 04.03.2026 р.Опубліковано: 28.05.2026 р.