АНТИКРИЗОВЕ МИСЛЕННЯ ПЕДАГОГА В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ: РОЛЬ МЕТАПІЗНАННЯ - Кузьменко В. В.; Біла Л. В.; Рідкоус О. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті розглядається проблема формування антикризового мислення педагога в умовах невизначеності сучасного освітнього середовища. Обґрунтовується значення метапізнання як ключового механізму усвідомленого регулювання мисленнєвих процесів, що сприяє ефективному ухваленню рішень, адаптації до змін та подоланню професійних проблем. Акцентовано увагу на тому, що в умовах інформаційного перевантаження, швидких соціальних трансформацій і кризових ситуацій педагог має володіти здатністю аналізувати власні когнітивні стратегії, оцінювати достовірність інформації, прогнозувати наслідки рішень та коригувати власну діяльність.Визначено основні складові антикризового мислення педагога, зокрема рефлексивність, критичність, гнучкість і стратегічність мислення. Показано, що розвиток метапізнавальних навичок сприяє підвищенню професійної стійкості педагога, формуванню здатності до самоосвіти та ефективного управління освітнім процесом в умовах нестабільності. Окреслено перспективи використання метапізнавальних підходів у професійному розвитку педагогів. У статті розглядається роль метапізнання як ключового механізму саморегуляції мислення та навчальної діяльності в умовах невизначеності сучасного інформаційного середовища. Проаналізовано сутність метапізнавальних процесів, їх значення для формування критичного мислення, здатності до ухвалення рішень і адаптації в умовах інформаційного перевантаження та швидких соціальних змін. Обґрунтовано, що розвиток метапізнавальних навичок сприяє підвищенню ефективності навчання, усвідомленню власних когнітивних стратегій та формуванню здатності до самостійного регулювання пізнавальної діяльності. Окреслено основні педагогічні підходи до формування метапізнання в освітньому процесі, зокрема через рефлексію, проблемне навчання, міждисциплінарні зв’язки та розвиток навичок самооцінювання. Доведено, що метапізнання є важливим ресурсом особистісної стійкості та інтелектуальної гнучкості особистості в умовах невизначеності та динамічності сучасного світу.Дата надходження статті: 11.02.2026 р.Прийнято до публікації: 27.02.2026 р.Опубліковано: 28.05.2026 р.