ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНО-ПІЗНАВАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ УЧНІВ З ПОРУШЕННЯМИ СЛУХУ НА УРОКАХ ФІЗИКИ - Слюсаренко М. А.; Слюсаренко В. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті актуалізовано проблему формування комунікативно-пізнавальної активності учнів з порушеннями слуху в процесі навчання фізики. Обґрунтовано, що сучасне навчання учнів із такими порушеннями має орієнтуватися не лише на забезпечення доступу до навчального змісту, а й на створення умов для повноцінної участі учнів у пізнавальній і комунікативній взаємодії. На основі аналізу вітчизняних і зарубіжних наукових праць окреслено основні напрямки дослідження проблеми навчання дітей з порушеннями слуху, зокрема в аспектах мовно-комунікативної підтримки, білінгвального підходу, адаптації освітнього середовища, психолого-педагогічного супроводу, дослідницькоорієнтованого навчання фізики, візуалізації та технологічної підтримки.Уточнено сутність поняття «комунікативно-пізнавальна активність учнів із порушеннями слуху в процесі навчання фізики» як інтегративної характеристики освітньої діяльності, що поєднує мотиваційно-ціннісний, пізнавально-змістовий, комунікативно-інтерактивний та операційно-діяльнісний компоненти.Визначено педагогічні умови її формування на уроках фізики, серед яких – забезпечення мовно-комунікативної доступності фізичного змісту, організація візуально структурованого освітнього середовища, залучення учнів до діалогічної взаємодії, експериментально-дослідницька побудова навчання та використання адаптивних цифрових засобів.Представлено узагальнення типових труднощів учнів із порушеннями слуху у процесі навчання фізики та методичних шляхів їх подолання. Продемонстровано, що формування комунікативно-пізнавальної активності учнів із порушеннями слуху є важливою умовою підвищення результативності навчання фізики, розвитку навчальної самостійності, предметного мислення та включення учнів у спільну освітню діяльність.Дата надходження статті: 27.02.2026 р.Прийнято до публікації: 12.03.2026 р.Опубліковано: 28.05.2026 р.