ІСТОРІОГРАФІЯ ПРОБЛЕМИ ФІЗКУЛЬТУРНОЇ ОСВІТИ ПІДЛІТКІВ У ШКІЛЬНИХ ТА ПОЗАШКІЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ УКРАЇНИ - Болотникова Т. Г. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті здійснено історіографічний аналіз проблеми фізкультурної освіти підлітків у шкільних та позашкільних закладах України упродовж першої половини ХХ – першої половини ХХІ ст. На основі проаналізованого тлумачення «історіографія» здійснено узагальнення історіографічних здобутків щодо окресленої проблеми розвитку фізкультурної освіти підлітків у закладах шкільної та позашкільної освіти (перша половина ХХ – перша половина ХХІ століття). Обґрунтовано актуальність дослідження в умовах зниження рівня рухової активності молоді та зростання показників захворюваності, що зумовлює потребу переосмислення теоретичних і методичних засад організації фізичного виховання підлітків. Визначено мету статті – систематизувати та критично осмислити наукові джерела з проблеми розвитку фізкультурної освіти підлітків у шкільному та позашкільному середовищі. Розкрито методологічні засади історіографічного підходу та проаналізовано праці вітчизняних і зарубіжних дослідників. Узагальнено наукові доробки О. Бутовського, І. Боберського, С. Гайдучка, П. Франка, С. Русової, Я. Чепіги, Г. Ващенка, С. Сірополка, В. Сухомлинського, а також сучасних учених Т. Круцевич, Б. Шияна, О. Дубогай, М. Зубалія, А. Цьося, О. Худолія та інших. Установлено, що в різні історичні періоди модель фізкультурної освіти трансформувалася від національноорієнтованої та патріотичної концепції початку ХХ ст. до мілітаризованої й нормативно-спортивної системи радянського періоду, а наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття відбувся перехід до особистісноорієнтованої та здоров’язбережувальної парадигми. Схарактеризовано сучасний етап розвитку фізкультурної освіти підлітків, що визначається диференціацією підходів, варіативністю змісту програм, посиленням ролі мотивації та самоконтролю, інтеграцією шкільної й позашкільної діяльності. Зроблено висновок про потребу подальшого міждисциплінарного дослідження проблеми з урахуванням сучасних випробувань, зокрема інклюзії, цифровізації та зниження рухової активності підлітків.