МОДЕРНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП ПЕРІОДИЗАЦІЇ РОЗВИТКУ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ ВЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ В УКРАЇНІ: РОЗШИРЕННЯ ХРОНОЛОГІЧНИХ МЕЖ - Примакова В.В., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
Стаття присвячена характеристиці третього (модернізаційного) етапу періодизації розвитку післядипломної освіти вчителів початкових класів в Україні. Опрацювання сучасної науково-педагогічної літератури з теми, архівних джерел, нових нормативно-правових документів, урахування впливу певних чинників і тенденцій дало змогу ширше розглянути нинішні проблеми розвитку післядипломної освіти на території України.Трансформація її мети і завдань, зміни в структурі та методології, поступове розширення функцій і напрямків діяльності спричинили появу нових продуктивних форм організації системи, характерних для періоду від початку ХХІ століття до сьогодення. У цей період уже яскраво простежуються передумови та нові підходи до розбудови післядипломної освіти вчителів початкових класів в Україні, що дало змогу додатково виокремити його етапи. У статті репрезентовано критерії та показники розробленої автором періодизації та відповідно визначено та стисло схарактеризовано виокремлені раніше етапи та підетапи. Обгрунтовано потребу розширення хронологічних меж третього періоду, зокрема додано ще один підетап.Вивчення джерельної бази показало, що період від 2012 до 2016 року не мав суттєвих змін і трансформацій у діяльності закладів як шкільної, так і післядипломної освіти за переважною більшістю показників. У зазначені роки в контексті екологізації освіти продовжувалися пошуки нових механізмів, стратегій розвитку вітчизняної післядипломної педагогічної освіти. Водночас одним із негативних чинників впливу на розбудову системи названо початок війни 2014 року, у результаті чого було трансформовано систему роботи з дипломованими педагогами трьох потужних регіонів України – Донецької, Луганської областей та Автономної республіки Крим. Уже тривалий час по суті зруйновано та до сьогодні належним чином не відновлено діяльність значущих структурних компонентів освітньої системи, які були релоковані в інші міста України й перебувають, хоча і за підтримки держави, у складних умовах невизначеності.Із розширенням хронологічних меж науковий пошук охоплює тепер період від 1948 року до сьогодення. Тому перспективними вважаємо виокремлення й обґрунтування сучасного етапу (етапів) періодизації розвитку післядипломної освіти вчителів початкових класів в Україні.