ПЕДАГОГІЧНІ СТРАТЕГІЇ ФОРМУВАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ОСОБИСТОСТІ - Навроцька М.М., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
Статтю присвячено педагогічним стратегіям формування відповідальної особистості. Уточнено сутність поняття «відповідальність» та визначено її багатокомпонентну структуру, що формується під впливом соціальних норм, досвіду та виховання.Особливу увагу приділено молодшому шкільному віку як критичному періоду у становленні особистості дитини. Обґрунтовано, що ефективне формування відповідальності в освітньому процесі потребує застосування особистісноорієнтованого навчання, яке враховує індивідуальні особливості, розвиває самостійність, внутрішню мотивацію та відповідальність за результати власного навчання.Окреслено роль інтерактивного навчання в розвитку відповідальної особистості, зокрема через стимулювання критичного мислення, створення навчальних ситуацій та інтеграцію освітніх стандартів як засобу розвитку. Наголошено на значенні спільної діяльності, обміну ідеями, аргументації власної думки у формуванні відповідальної та активної особистості.Зазначено, що формування відповідальності вимагає комплексного підходу, який поєднує традиційні та інноваційні педагогічні методи. В умовах воєнного стану та вимушеного дистанційного навчання ця якість набуває особливого значення, оскільки учні змушені організовувати навчальний процес самостійно, а вчителі – адаптувати освітній процес до нових реалій. Використання сучасних технологій і адаптивних методик не лише забезпечує ефективне навчання, а й сприяє розвитку відповідальності, самостійності та критичного мислення, що є ключовими компетенціями для майбутнього покоління.Зроблено висновок, що педагогічні стратегії формування відповідальної особистості потребують системного підходу та активного залучення учнів до навчального процесу, ухвалення рішень і соціальної взаємодії. Використання сучасних педагогічних стратегій дозволить підготувати молодше покоління до усвідомленої, відповідальної діяльності в суспільстві.