ВИКОРИСТАННЯ ВЕЛИКИХ МОВНИХ МОДЕЛЕЙ ДЛЯ ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЇ НАВЧАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ІНОЗЕМНОЇ - Толочко С.В.,; Хомич В.І., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті розглядається теоретико-методичне обґрунтування та практичні аспекти використання великих мовних моделей (ВММ) у ролі інноваційного інструмента індивідуалізації навчання української мови як іноземної. За використання міждисциплінарного підходу проаналізовано лінгводидактичні, когнітивні й технологічні аспекти іншомовної підготовки, визначено педагогічні умови, принципи й методичні підходи інтеграції штучного інтелекту (ШІ) у процес формування мовної й комунікативної компетентності іноземних здобувачів освіти. Особлива увага приділяється можливостям ВММ забезпечувати персоналізацію навчального контенту й адаптацію освітніх траєкторій до індивідуальних потреб студентів, що дозволяє підвищити мотивацію, залученість та ефективність засвоєння матеріалу. Висвітлено потенціал ВММ у розвитку автономності здобувачів освіти через надання миттєвих пояснень, рекомендацій, інтерактивних вправ і рефлексивних завдань, що сприяє формуванню саморегуляції й метапізнавальних навичок. Досліджено роль ВММ у підвищенні якості зворотного зв’язку між викладачем і студентом через автоматизоване коригування граматичних, лексичних і стилістичних помилок, надання контекстуалізованих пояснень і пропозицій щодо вдосконалення мовлення. Підкреслено синергетичний ефект поєднання технічних можливостей ВММ із педагогічним супроводом та експертною оцінкою, що забезпечує ефективність освітнього процесу та сприяє розвиткові професійної комунікативної компетентності. Висвітлено методичні й етичні аспекти інтеграції ВММ у процес навчання включно з підготовкою викладачів, навчанням студентів критичного оцінювання результатів роботи моделей, забезпеченням академічної доброчесності й захистом персональних даних. Запропоновано практичні рекомендації щодо розроблення адаптивних навчальних сценаріїв, поєднання автоматичного фідбеку ВММ із періодичною експертною перевіркою й організації цифрового освітнього середовища, орієнтованого на індивідуальний розвиток студентів.