МЕТОДИКА «F.A.C.E. – THE CHALLENGE» ЯК ІНСТРУМЕНТАРІЙ СОЦІАЛЬНИХ ІНІЦІАТИВ KLITSCHKO FOUNDATION ТА DFB-STIFTUNG EGIDIUS BRAUN - Цибанюк О. О.; Дарійчук С. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті проаналізовано стратегічне значення соціально-педагогічних ініціатив як інструменту формування проактивного лідерства та м’яких навичок у молоді в умовах сучасних глобалізаційних проблем і воєнних реалій в Україні. Метою роботи є теоретичне обґрунтування та практичний аналіз методики «F.A.C.E. – the Challenge» як ключового інструментарію реалізації програм, спрямованих на міжкультурну інтеграцію та особистісний розвиток підлітків. Висвітлено процес трансформації Klitschko Foundation від локальних благодійних акцій до масштабного проєктного менеджменту соціальних змін. Детально розглянуто такі стратегічні ініціативи, як «Грай за рівність», «Посилка успіху», «Розквітай» та «Democracy Hub», що сприяють подоланню стереотипів і популяризації демократичних цінностей. Особливу увагу приділено міжнародному проєкту «Interexchange Academy», реалізованому спільно з німецьким фондом Е. Брауна. Установлено, що ця ініціатива створює платформу для глибокого міжкультурного діалогу між українською та німецькою молоддю, сприяючи подоланню ментальних бар’єрів і соціальній інтеграції біженців у Німеччині. Доведено, що поєднання фізичного гартування з розвитком психологічної стійкості дозволяє учасникам трансформувати виклики в можливості. У висновках наголошено, що діяльність зазначених фондів є прикладом ефективної «м’якої сили», де спорт стає фундаментом для виховання нового покоління свідомих громадян, готових до активної участі в повоєнній відбудові України та зміцнення її позитивного іміджу на міжнародній арені.