ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ CИСТЕМ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ОСВІТНІЙ ПРОЦЕС ВИЩОГО ВІЙСЬКОВОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ - Шагова О. Ю.; Харлан Г. А. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті здійснено огляд систем штучного інтелекту (далі – ШІ), які активно впроваджуються в освітню сферу. На основі аналізу літератури та наукових досліджень установлено, що особливої уваги потребує тема ШІ та можливості її використання у військовій освіті.Авторами представлено ключові типи систем на базі ШІ (адаптивні системи, автоматизовані системи оцінювання, віртуальні симулятори тощо) та перспективи щодо використання їх в освітньому середовищі вищого військового навчального закладу. Представлено адаптивні платформи Khanmig і DreamBox, в яких викладач постає в ролі фасилітатора цифрових інструментів, ефективно поєднуючи гейміфікацію, мультимедійний підхід та саморегульоване навчання. Окреслено функції чат-ботів (ChatGPT, Claude, Perplexity AI тощо), які варіюються від генерації ідей для вирішення військово-прикладних завдань, пояснення складних понять і структуризації довідок щодо тактико-технічних характеристик озброєння до створення адаптованих навчальних матеріалів для майбутніх офіцерів з особливими освітніми потребами. У статті представлено функціонал систем автоматичного оцінювання GradeScope та Turnitin, які можна використовувати, наприклад, для швидкої перевірки тактичних розрахунків, аналізу сценаріїв і формування ситуаційної обізнаності.Розкрито цінність аналітичних платформ на основі ШІ в підготовці майбутніх офіцерів для відпрацювання ухвалення рішень на основі значних обсягів даних у режимі реального часу.Особливу увагу приділено віртуальному симулятору Ground Truth від DARPA, який доцільно використовувати задля моделювання складних бойових ситуації з адаптивним супротивником і може бути впроваджено в підготовці екіпажу безпілотних літальних апаратів.Авторами окреслено не тільки позитивні зміни в освітньому процесі при впроваджені систем ШІ у ВВНЗ – персоналізацію навчання, автоматизацію оцінювання, моделювання бойових сценаріїв, розвиток інклюзивного середовища, але й можливі проблеми. А перспективним напрямком дослідження оголошено визначення педагогічних умов упровадження систем ШІ у процес підготовки висококваліфікованих офіцерських кадрів.