СУЧАСНІ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Клепар М. В.; Чінчой О. О. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті проаналізовано проблеми та перспективи впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у закладах вищої освіти України. Установлено, що інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ) є ключовим чинником трансформації вищої освіти, сприяючи модернізації навчального процесу, забезпеченню відкритого доступу до знань і вдосконаленню адміністративного управління закладами вищої освіти (ЗВО). У сучасних умовах цифровізації освіти ІКТ стають невід’ємною складовою навчального середовища, впливаючи як на методологічні підходи до викладання, так і на способи засвоєння знань студентами.Стаття зосереджує увагу на аналізі сучасних тенденцій використання ІКТ у сфері вищої освіти України. Зокрема, розглядається роль дистанційного навчання, що набуло особливої актуальності у зв’язку з глобальними викликами, як-от пандемія COVID-19 та війна в Україні. Проаналізовано функціональні можливості цифрових освітніх платформ, хмарних технологій і систем автоматизованого управління навчальним процесом, які дозволяють оптимізувати взаємодію між викладачами та студентами, підвищувати ефективність організації навчання та забезпечувати зручний доступ до освітніх матеріалів.Окрему увагу приділено впливу цифровізації на педагогічні стратегії, що передбачають активне використання інтерактивних технологій, гейміфікації, віртуальної та доповненої реальності, які сприяють розвитку критичного мислення, творчих здібностей і практичних навичок студентів. Також висвітлено питання розвитку цифрових компетенцій як студентів, так і викладачів, оскільки ефективне використання ІКТ потребує відповідної підготовки та адаптації традиційних методик навчання.У статті розглядаються ключові проблеми, пов’язані з упровадженням ІКТ у вищій освіті: питання кібербезпеки, загрози персональним даним, цифрова нерівність серед студентів і викладачів, потреба постійного оновлення технічного оснащення та програмного забезпечення. Окреслено перспективи подальшого розвитку цифрового освітнього середовища в Україні, враховуючи світові тренди та можливості інтеграції інноваційних технологій у навчальний процес.Результати дослідження можуть бути корисними для освітян, науковців, керівників ЗВО, а також для розробників освітніх технологій, які прагнуть удосконалювати систему вищої освіти та адаптувати її до нових умов цифрової епохи.