ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ В УМОВАХ ЗМІШАНОГО НАВЧАННЯ - Примакова В.В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті розглянуто теоретичний аспект питання забезпечення професійної підготовки майбутніх фахівців, уточнено сутність понять «професійна освіта» та «професійна підготовка». Авторкою зазначено, що внаслідок карантинних обмежень та військових дій на території України більшість закладів вищої освіти професійну підготовку здійснюють із використанням можливостей змішаного навчання. У статті розглянуто контент поняття «змішане навчання», проаналізовано наявні в педагогічній теорії класифікації. Схарактеризовано особливості синхронного та асинхронного варіантів змішаного навчання, а також «контактних» та «безконтактних» годин, що забезпечують розуміння, яким чином здійснюється підготовка на конкретному етапі освітнього процесу. На основі опрацювання науково-педагогічної літератури висвітлено шляхи реалізації змішаного навчання у вітчизняній освіті як педагогічного явища. Автором описано моделі змішаного навчання, виявлено їх специфічність та особливості; наведено відмінності від традиційної форми організації освітнього процесу й виокремлено етапи опанування навчального матеріалу від підготовчого до рефлексивного. У статті схарактеризовано кожен етап реалізації освітнього процесу, його особливості та методи змішаного навчання, які доцільно застосовувати для професіоналізації майбутнього фахівця. Авторкою наголошено, що змішане навчання допомагає опанувати сучасні інтерактивні методи викладання та навчання, доповнюючи освітній процес знаннями про сучасні освітні технології, робить його цікавішим, а здобувачів – більш мотивованими в опануванні майбутнього фаху; визначено подальші перспективи досліджень, які полягають у визначенні актуальних методів, засобів та форм підготовки майбутніх фахівців під час використання технологій змішаного навчання та експериментальній перевірці їх ефективності та дієвості.