ОСОБЛИВОСТІ ІНШОМОВНОЇ ПІДГОТОВКИ МАГІСТРІВ ТЕХНІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ (ПОЧАТОК ХХІ СТОЛІТТЯ) - Сотер М. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
На основі аналізу передових досліджень теоретично узагальнено особливості іншомовної підготовки магістрів технічних спеціальностей на початку ХХІ століття. Актуальність порушеної проблеми зумовлена тим, що процеси модернізації вищої освіти України, її входження в європейський та світовий освітні простори важко реалізувати без істотного підвищення якості іншомовної підготовки магістрів, зокрема й технічних закладів вищої освіти.Новизна дослідження полягає в тому, що у статті теоретично узагальнено особливості іншомовної підготовки магістрів технічних спеціальностей, а саме: вступ на основі єдиного вступного іспиту з іноземних мов (ЄВІ) з урахуванням Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти з метою врівноваження рівня володіння мовою здобувачів освіти (рівень В1–В2); наявність широкого спектру дисциплін для іншомовної підготовки магістрів, зокрема таких як «Ділова іноземна мова», «Англійська мова за професійним спрямуванням, «Іноземна мова (англійська) для наукових публікацій», «Наукова іноземна мова», «Практичний курс іноземної мови для ділової комунікації (англійська)», «Практичний курс іноземної мови для наукової комунікації (англійська)», «Універсальні компетенції для успішної кар’єри», «Англійська мова для наукового спілкування», «Етика ділового та професійного спілкування» та інші; посилення практичного компоненту іншомовної підготовки магістрів технічних спеціальностей; наступність і неперервність іншомовної освіти здобувачів технічних спеціальностей; часткове залучення на магістерських програмах інтегрованого навчання спеціальності та іноземної мови, яке ґрунтується на вивченні фахових дисциплін у нерозривній єдності з опануванням іноземної мови й залученні внутрішньодисциплінарних та міждисциплінарних зв’язків; розширення можливостей навчання упродовж життя, постійного самовдосконалення та саморозвитку; вивчення фахових дисциплін іноземною мовою. У результаті проведеного дослідження теоретично узагальнено особливості іншомовної підготовки магістрів технічних спеціальностей.