ФЕНОМЕН ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ: ПЕРШИЙ ЕТАП НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО СТАНОВЛЕННЯ (ЧЕРВЕНЬ 2019 – ЛЮТИЙ 2022 РР.) - Вінтоняк О. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті на основі аналізу ухваленого 6 червня 2019 р. Закону України «Про фахову передвищу освіту» та інших офіційних документів з’ясовано сутність та особливості першої стадії формування феномену фахової передвищої освіти – від часу появи згаданого акта до початку 24 лютого 2022  р. широкомасштабної агресії рф проти України. Окремі аспекти цієї проблеми висвітлюються в контексті галузі знань 01 «Освіта. Педагогіка».Зазначено, що ухвалення Закону України «Про вищу освіту» (2014 рік) започаткувало п’ятирічний період нормативно-правової невизначеності функціонування коледжів, технікумів, училищ як колишніх вишів І–ІІ рівнів акредитації. Значущі корективи в їх розвиток вніс рамковий Закон України «Про освіту» (2017). Він стимулював ухвалення в червні 2019 р. Закону України «Про фахову передвищу освіту», який позначив якісно новий етап розвитку коледжів та училищ і технікумів. Багато з них набули статусу фахових коледжів. Стверджується, що законодавці не запропонували чіткого визначення фахової передвищої освіти, що трактується як спрямованість на формування й розвиток освітньої кваліфікації, яка підтверджує здатність особи до виконання спеціалізованих завдань професійної діяльності та здійснення обмежених управлінських функцій.Схарактеризовано сутність і особливості основних структурних компонентів фахової передвищої освіти України та акцентовано на пошуку її аналогів у зарубіжних системах освіти.Проаналізовано три тенденції, які визначали процес формування системи фахової передвищої освіти в червні 2019 – лютому 2022 рр.: реалізація визначених у нормативно-правовому забезпеченні нововведень та організаційних заходів щодо її розвитку; вплив пандемії СОVID-19, яка паралізувала нормальне функціонування закладів фахової передвищої освіти та зумовила їх перехід на онлайн-навчання; активізація наукового дискурсу щодо ролі, значення, перспектив розвитку фахової передвищої освіти.