ВПЛИВ СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНИХ ПРОЦЕСІВ НА ФОРМУВАННЯ ШКІЛЬНОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ У 90-ТІ РОКИ XX СТОЛІТТЯ - Касаткін О. С., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті аналізується вплив соціально-політичних трансформацій на систему літературної освіти в українських школах упродовж 90-х років XX століття. Наголошено на тому, що цей період був перехідним від радянської доби до незалежності України та становлення нового суспільства.Також досліджено вплив політичних змін на зміст, методи та підходи до викладання літератури в школах України. Автори зазначають, що визволення від тоталітарних парадигм призвело до активних змін у навчальних програмах, зокрема й у сфері літературної освіти. Із розширенням свободи вибору та підвищенням акценту на розвиток критичного мислення у вітчизняній літературній освіті відбулися зміни в методологічних підходах до вивчення окремих аспектів літератури.У цьому контексті слід зазначити, що перехід від тоталітарних парадигм до нових соціально-політичних умов призвів до змін у ключових аспектах викладання та засвоєння літературної культури в школах України у 90-х роках XX століття. Системні трансформації, що відбувалися в Україні в цей період, визначили новий контекст для освіти, зокрема і для предмета «Українська література». У контексті змінюваного соціокультурного середовища відбувався активний перегляд навчальних програм, зокрема методологічних підходів до вивчення літератури. Реформа в цій сфері враховувала важливі аспекти розвитку суспільства. Акцентувалась важливість окремих елементів курсу, орієнтованих на розвиток критичного мислення учнів.Змінюючи акценти в навчальних програмах, учителі літератури мали можливість стимулювати розвиток учнівської свободи вибору та критичного мислення. Процеси вивчення літератури не обмежувалися лише засвоєнням теоретичних знань, а й сприяли аналізу, обговоренню та критичному осмисленню художніх творів у контексті сучасних соціально-політичних реалій.