РОЛЬ ВИБІРКОВИХ ОСВІТНІХ КОМПОНЕНТІВ ФАХОВОГО СПРЯМУВАННЯ В ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА ДО ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ САМОСВІДОМОСТІ УЧНІВ - Біницька К. М.; Беземчук Л. В.; Нагорний Я. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У дослідженні акцентовано на ролі вибіркових освітніх компонентів фахового спрямування в підготовці майбутнього вчителя музичного мистецтва до формування національної самосвідомості учнів. З’ясовано, що сьогодні проблема формування національної самосвідомості переходить у площину відчуття внутрішньої свободи українця та бажання відстоювати інтереси своєї держави в політичному, економічному та культурному сенсі, безпосередньо беручи в цьому участь, демонструючи активну позицію громадянина, патріота.Акцентовано, що особлива відповідальність за виховання молодого покоління покладається на вчителя музичного мистецтва, який засобами української музичної культури спроможний ефективно формувати національну самосвідомість учнів, впливаючи не лише на інтелектуальну, а й на емоційну сферу особистості. Роль учителя музичного мистецтва як транслятора національної культурної спадщини свого народу в умовах шкільної практики стає важливою ланкою формування національної самосвідомості учнів. Саме в цей період навчання в школі формується здатність до самоствердження особистості школяра, і тому дуже важливо, щоб у процесі сприймання кращих зразків української оперної музики він зміг критично оцінювати історичні події, ідентифікувати себе з людьми-образами, «примірювати» на себе ролі, утіленні в сюжетних лініях творів, які змушують його в реальному житті реалізовувати віру в свою націю та пишатися нею.Аналіз психолого-педагогічної літератури дає підстави для визначення підготовки майбутнього вчителя музичного мистецтва до формування національної самосвідомості учнів засобами вибіркових освітніх компонентів фахового спрямування як інтегрального процесу, що включає стійке прагнення до праці, наявність знань, умінь, навичок, пов’язаних із досвідом культурного надбання українського народу (пісень, обрядів, творів українських композиторів класиків тощо).