ПРАКТИКО ОРІЄНТОВАНЕ НАВЧАННЯ ЯК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНО-ДЕОНТОЛОГІЧНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ІТ-ФАХІВЦІВ - Шліхта Г. О., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті проаналізовано концептуальні та теоретико-методологічні основи освітнього процесу в сучасній системі професійної підготовки IT-фахівців. Основною метою дослідження є виокремлення бази, що є засадничою для формування ціннісно-деонтологічних компетентностей майбутніх IT-професіоналів. Виокремлено такі концептуальні положення: концепція особистісно орієнтованого навчання, концепція освітнього розвивального середовища, концепція практико орієнтованого навчання. Викладено огляд кожної з позиції сучасної цінності в підготовці ІТ-фахівців у контексті формування ціннісно-деонтологічних компетентностей. Стаття аналізує ключові аспекти концептуальних основ освіти, ураховуючи сучасні тенденції в галузі IT. Також надається огляд теоретико-методологічних підходів, що допомагають вирішувати завдання формування ціннісно-деонтологічних компетентностей у майбутніх ІТ-фахівців. Указано на базові елементи практико орієнтованого навчання, за допомогою яких реалізується ця концепція в освітньому процесі підготовки майбутніх ІТ-фахівців: 1) проблемне навчання; 2) проєктне навчання. Саме означені елементи є такими, що лягають в основу реалізації нашої ідеї – формування ціннісно-деонтологічних компетентностей у майбутнього ІТ-фахівця. Практико орієнтоване навчання вплітає в себе як вивчення теоретичних основ, так і практичні аспекти в навчанні, орієнтовані на фундаментальні та прикладні (професійно орієнтовані) дисципліни. З цим підходом студенти мають можливість не тільки застосовувати теоретичні знання в реальних ситуаціях, що сприяє глибшому розумінню матеріалу та розвитку практичних навичок, а й розвивати внутрішні базові цінності та набувати нових, потрібних у формуванні ціннісно-деонтолоічних компетентностей. Виділено переваги й методичний потенціал концепції практико орієнтованого навчання, які дозволяють зробити висновок про потребу вдосконалення освітніх програм і методик навчання з метою ефективного формування ціннісно-деонтологічних аспектів у майбутніх представників IT-сфери.