ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ УЧНІВ У ЗАКЛАДІ СПОРТИВНОГО ТИПУ В УМОВАХ ВІЙНИ: ІСТОРІЯ ТА СУЧАСНІСТЬ - Івегеш А. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті висвітлено проблему військово-патріотичного виховання учнів закладу спортивного типу в умовах війни. Проведено паралелі між сучасним і минулим. Актуальність проблеми зумовлена ситуацією в країні, яка склалася внаслідок збройної та інформаційної агресії з боку російської федерації проти України.Основним завданням для молодшого покоління є виховання патріотичної свідомості, любов до рідної Батьківщини, виконання громадського та конституційного обов’язку для захисту та цілісності української держави. У цьому значну роль відіграє волонтерство, Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»), вивчення предмета «Захист України».Досліджуючи багатовікову історію та виховні традиції предків, визначено основні напрямки вдосконалення освітнього процесу в різних закладах, зокрема ліцеї спортивного типу (з урахуванням ідей військово-патріотичного виховання молоді в системі українського козацтва, участь у Всеукраїнській військово-патріотичній грі «Сокіл», вивчення навчальних дисциплін із позиції захисту України, організації волонтерської діяльності), адже освітній заклад є джерелом не тільки знань, а й зміни стилю свідомості, мислення й поведінки сучасного покоління. Мова, звичаї, історичне минуле, обізнаність щодо сучасної ситуації в Україні відіграють надважливу роль у вихованні патріота в умовах навчального закладу.Досліджено особливості військово-патріотичного виховання у провідних країнах світу, зокрема Ізраїлі. Як показує досвід країни, виховання почуття національної гідності сприяє швидкому фізичному й військово-патріотичному розвитку. Формування національної самосвідомості становить собою систему, яка створювалася впродовж багатьох років. Це система переконань, ідеалів, звичаїв, традицій, поглядів, що формують світогляд молодшого покоління.