ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ДИСТАНЦІЙНОГО ІНКЛЮЗИВНОГО НАВЧАННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Щетина Т. П.,; Колосовська Н. В., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті окреслено питання пов’язані з організацією дистанційного навчання в інклюзивних класах закладу загальної середньої освіти в умовах воєнного стану. Також зроблено акцент на забезпеченні навчального процесу під час війни для дітей з особливими освітніми потребами, зокрема наголошується на важливості зміщення фокусу уваги з академічних успіхів на підтримку і нормалізацію психічного стану учнів, на необхідності врахування психологічного стану таких дітей. Сконцентровано увагу на доцільності не перевантажувати школярів в інклюзивних класах, а відволікти їх на конструктивну діяльність, емоційно підтримувати, адже в умовах стресу, надмірного психологічного навантаження є велика потреба саме в позитивних емоціях. Указано на важливість того, що в інклюзивних класах комунікація в колективі є важливою для соціалізації школярів. Тож треба у структуру занять уводити більше елементів спілкування, бо під час нього можна заспокоїти, відволікти дітей від тривожних новин та подій, що на певний час надасть відчуття мирного нормального життя, стабільності та відчуття безпеки і психологічно розрадить дитину.Визначено, що діти з особливими освітніми потребами наразі мають велику потребу саме в емоціях. Тому вчителям доречно змістити увагу на підтримку і нормалізацію психічного стану учнів, бо специфіка полягає в тому, що навчання відбувається під час війни, тому необхідно враховувати психічний стан дітей, не навантажувати новими знаннями, відволікти їх на творчу діяльність, добирати такі завдання, щоб емоційно підтримувати, адже в умовах стресу, надмірного психологічного навантаження та постійних переживань школяреві важко сконцентруватися лише на здобутті знань. Розкрито аспекти дистанційної роботи, в якій варто добирати більше завдань, що спрямовані на актуалізацію вивченого, повторення раніше засвоєного матеріалу. Акцентовано увагу на тому, що важливу роль у дистанційному інклюзивному навчанні в умовах воєнного стану відіграють батьки, вони разом з педагогами надають емоційну підтримку, позбавляють відчуття надмірного психологічного навантаження.