БЛОГ ЯК ЗАСІБ ІНШОМОВНОЇ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ІНЖЕНЕРНО-ТЕХНІЧНИХ ТА ЕКОНОМІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Сотер М. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті на основі аналізу сучасних досліджень схарактеризовано блог як засіб іншомовної підготовки студентів інженерно-технічних та економічних спеціальностей. Обґрунтовано необхідність комунікації у віртуальному просторі через залучення блогів задля створення додаткового середовища для віртуальної взаємодії зі співрозмовниками.Представлено блог як інструмент Web 2.0 та форму онлайн-спілкування, який характеризується інтерактивністю, ініціативністю, продуктивністю й результативністю, мобільністю, оперативністю і цілодобовістю доступу до інформації, самореалізацією і самовираженням.Схарактеризовано переваги імплементації блогу в освітній процес іншомовної підготовки здобувачів вищої освіти інженерно-технічних та економічних спеціальностей. До них віднесено: можливість створення умов для успішної соціалізації особистості, співпраці та продуктивної взаємодії; організація додаткового віртуального комунікативного та інформаційного середовища; забезпечення особистісно-орієнтованого підходу до іншомовної підготовки здобувачів освіти; використання блогу як засобу організації обговорення побаченого, почутого чи прочитаного іноземною мовою в мережі в режимі реального часу; можливість аргументовано висловити й пояснити власну точку зору; покращення комунікативної компетентності здобувачів освіти та забезпечення позитивного сприйняття читання; формування позитивного ставлення та підвищення мотивації до навчання, активізація пізнавальних процесів; створення власного контенту та отримання зворотного зв’язку; підвищення рівня самостійності та відповідальності здобувачів вищої освіти.До перспектив подальших наукових досліджень уналежнимо пошук шляхів запровадження інструментів Web 2.0 в процес іншомовної підготовки здобувачів вищої освіти інженерно-технічних та економічних спеціальностей під час дистанційної форми навчання.