РОЗВИТОК МУЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ТА ОСВІТИ ТАВРИЙСЬКОЇ ГУБЕРНІЇ ПІВДНЯ УКРАЇНИ НАПРИКІНЦІ XIX – НА ПОЧАТКУ XX СТ. - Петренко Г. О. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У статті розглядається становлення та розвиток музичної культури та освіти Таврійської губернії наприкінці XIX - на початку XX ст. Цей період охарактеризувався в житті Південного регіону України суспільно-культурним піднесенням, прогресивними змінами в освітній системі, підвищенням ролі та місця музики та співу в навчанні та вихованні учнів, збільшенням уваги громадськості губернії до проблем музично-естетичного виховання дітей та молоді, зростанням суспільної та приватної просвітницької ініціативи, становленням загальної та професійної музичної освіти.У статті визначено причини більшої інтенсивності розвитку системи освіти в кримських повітах порівняно з материковими; наведено статистичні дані про рівень грамотності та освіченості населення Таврійської губернії на початку XX ст. Розкрито роль приватних закладів, а також вплив творчої інтелігенції, видатних музикантів та композиторів на розвиток музичної культури та освіти регіону.Акцентовано увагу на тому, що в кінці XIX ст. Ялта стає своєрідним культурним центром Таврійської губернії із розвиненою концертно-театральною інфраструктурою. У Ялті та Сімферополі з'являються громадські об'єднання, що реалізують просвітницьку, організаторську, музично-освітню функції. Завдяки діяльності членів цих музичних товариств у містах відкривалися музичні курси та класи, з’явилась одна з перших народних музичних шкіл у Россійській імперії з безкоштовним навчанням, організовувалися публічні концерти, музичні вечори, гастролі видатних композиторів та музикантів.У статті здійснено історичний аналіз становлення відділень Імператорського російського музичного товариства в Таврійській губернії, роль ІРМТ у концертно-виконавчій та просвітницькій роботі, вплив на культурно-освітні та соціальні процеси Південного регіону, зокрема відкриття середньої ланки професійної музичної освіти – Сімферопольського музичного училища.