РОЛЬ МЕТОДИЧНИХ КАБІНЕТІВ НА ГРОМАДСЬКИХ ЗАСАДАХ У ПРОФЕСІЙНОМУ РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ДОШКІЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ УКРАЇНИ В 60-Х РОКАХ ХХ СТОЛІТТЯ - Кузьменко В.В., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
Статтю присвячено висвітленню історико-педагогічного аспекту особливостей становлення й організації нової форми підвищення кваліфікації педагогічних працівників дошкільних закладів – методичні кабінети на громадських засадах.Установлено, що першу спробу організувати подібний методичний кабінет було прийнято у м. Феодосія Кримської області в 1960 році. Як стало відомо, пізніше кабінет на громадських засадах займався щорічним проведенням курсів для педагогічних працівників дошкільних закладів, які не мали спеціальної освіти. Установлено, що досвід цього кабінету було висвітлено та рекомендовано до ознайомлення колегією Міністерства освіти УРСР на сторінках Збірника наказів та інструкцій Міністерства освіти Української РСР у 1964 році.Розглянуто та схарактеризовано основні напрямки роботи методичних кабінетів на громадських засадах різних областей Української РСР, зокрема Кримської, Херсонської та Дніпропетровської областей.Також висвітлено роль таких кабінетів у професійному розвитку педагогічних працівників дошкільної галузі Херсонської області, увагу яких було спрямовано не тільки на проведення курсів підвищення кваліфікації, але й на організацію шефства над районними дитячими садками щодо організації педагогічної просвіти серед населення.Окреслено коло питань, які розглядали на рівні подібних методичних кабінетів на громадських засадах у Дніпропетровській області, зокрема це курсова, семінарська перепідготовка, ознайомлення з новинками педагогічною й методичною літературою. Визначено, що вищезазначені методичні кабінети на громадських засадах працювали спільно з інститутами удосконалення кваліфікації вчителів. Перспективи подальших наукових пошуків полягають у вивченні питання практичного використання матеріалів цього дослідження в професійному розвитку педагогічних працівників закладів дошкільної освіти.