ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДЕСТРУКТИВНОЇ ПОВЕДІНКИ ПІДЛІТКІВ - Дереш В. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У статті розглянуто теоретичні аспекти деструктивної поведінки підлітків. Визначено, що деструктивність притаманна кожній людині, але в перехідний вік проявляється найбільш виражено. Розкрито характерні особливості деструктивної моделі поведінки неповнолітніх та відзначено, що така поведінка притаманна підліткам з низьким ступенем соціалізації, які уникають соціуму та погано адаптовані до умов суспільства. З’ясовано, що деструктивна поведінка є полідетермінованим явищем, тому що зумовлена системою взаємопов’язаних чинників. У статті проаналізовано типи деструктивної поведінки підлітків та форми їх прояву. З’ясовано, що зовнішньо деструктивна поведінка має асоціальне спрямування, адже направлена на руйнування прийнятих у суспільстві соціальних норм поведінки. Підліток протиставляє себе тим моральним, етичним чи культурним нормам, які діють у суспільстві. Формами прояву зовнішньо деструктивної поведінки підлітків є лихослів’я, порушення соціальних норм і правил, моральне приниження інших, вандалізм, екоцид, жорстоке поводження з тваринами, яке може призвести до їх смерті, навмисне нанесення фізичної шкоди людям тощо.Визначено, що внутрішньо деструктивний тип поведінки підлітків (аутодеструктивна поведінка) спрямований на саморуйнацію особистості та її дезінтеграцію. Така поведінка проявляється в таких формах: комп’ютерна адикція та ігроманія, відхилення в харчовій поведінці, хімічні адикції, зміна зовнішності засобами видозміни тіла, ризиковані вчинки, аутоагресія, ризикована статева поведінка, суїцидальна поведінка тощо. Як окремий тип деструктивної поведінки підлітків виділено деструкції неповнолітніх в освітньому середовищі.Розкрито зміст основних індикаторів деструктивної поведінки підлітків, якими є психологічні зміни особистості і зміни у зовнішньому вигляді дітей та їхній поведінці.