ЗАРУБІЖНІ ПІДХОДИ ДО РОЗУМІННЯ ЛІДЕРСТВА ЯК ВАЖЛИВОЇ ОСОБИСТІСНОЇ І ПРОФЕСІЙНОЇ ЯКОСТІ СУЧАСНОГО МЕНЕДЖЕРА ОСВІТИ - Біницька О. П.; Щербяк Ю. А. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У статті вивчено зарубіжні підходи до розуміння лідерства як важливої особистісної і професійної якості сучасного менеджера освіти та погляди зарубіжних учених щодо дефініції «освітнє лідерство».У дослідженні основну увагу зосереджено на особливостях упровадження ідей освітнього лідерства та покращення якості шкільної освіти в зарубіжних країнах. Автори проаналізували результати міжнародних досліджень та наукові доробки сучасних дослідників з означеної проблеми. Проаналізувавши різні підходи до проблеми освітнього лідерства, констатовано, що вони, як правило, використовують у своїй практиці такі стилі лідерства: «прибиральник»; «миротворець»; «планувальник»; «генерал»; «партнер»; «авторитет»; «коуч». Узагальнено, що кожен з цих стилів освітнього лідерства має свої сильні та слабкі сторони, але всі керівники закладів освіти, на нашу думку, мають прагнути застосовувати у своїй роботі інноваційний стиль лідерства, оскільки без застосування інновацій в освіті життя стоїть на місці, а прогрес неможливий.Охарактеризовано три можливі напрями професійного розвитку керівника закладу освіти як освітнього лідера.Узагальнено, що лідерство відіграє важливу роль у створенні умов для успіху на всіх рівнях. Менеджери освіти мають прямий вплив на створення тривалих зв’язків між різними рівнями освіти, між сім’ями, ринком праці та місцевою громадою для досягнення кращих результатів навчання здобувачів освіти. Зазначено, що освітнє лідерство сьогодні стало пріоритетом у програмах освітньої політики на національних та міжнародних рівнях. Освітнє лідерство відіграє ключову роль у покращенні якості освіти та навчальних результатів у закладах освіти, а також має вплив на мотивацію та формування і розвиток професійних кваліфікаційній учителів, а також на освітнє середовище. Акцентовано, що сьогодні в різних країнах існує занепокоєння щодо того, що роль директора закладу освіти відповідає потребам минулого, а сьогодні потрібно здійснювати підготовку сучасних освітніх лідерів. Ці зміни в системах вищої освіти в усьому світі привели до того, що виникли нові освітні програми з освітнього лідерства, тому сьогодні підготовка майбутніх освітніх лідерів на магістерському рівні вищої освіти покликана підвищити якість шкільного керівництва та зробити його стійким до сучасних викликів.