ГЕЙМІФІКАЦІЯ В СИСТЕМІ ПІДГОТОВКИ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ - Шмалєй С. В.; Редька І. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У статті проаналізовано особливості підготовки сучасних здобувачів вищої медичної освіти, яким властива висока прихильність до інформаційно-комунікаційних технологій та виражена потреба налаштовувати своє середовище, зокрема й освітнє. Зазначене вплинуло на світову тенденцію до впровадження елементів ігрового дизайну в освітній процес, тобто його гейміфікацію. Цей дидактичний прийом є доцільним у ситуаціях, що потребують інтерактивного конструювання знань та формування навичок. Серед ефектів гейміфікації виокремлюють мотиваційно-афективні, поведінкові та когнітивні. Очікується, що виражений мотиваційний вплив ефектів гейміфікації забезпечить довготривале (7-10 років) підтримання високого рівня проактивності здобувачів вищої медичної освіти.Феномен гейміфікації було розглянуто через призму фреймворку MDA, який виокремлює такі складові, як ігрова естетика, механіка та динаміка. Ігрова естетика визначає рівень захопливості, привабливості навчальної платформи та залежить від педагогічних цілей. Ігрова механіка через різні дії користувача та механізми їх контролю забезпечує набуття знань та формування навичок. Найпопулярнішими ігровими механіками в медичній освіті є конкуренція, виклик і виграш. Ігрова динаміка впливає на формування автентичного досвіду користувача та формуванням навичок.У статті розкрито базові принципи гейміфікації освітнього процесу та можливості їх реалізації за допомогою різних ігрових елементів. Поширеними елементами гейміфікації в медичній освіті є скоринг (бали / очки) та змагання, за ними йдуть – нагороди, підказки і час. Гейміфіковані навчальні платформи в медицині представлено системами реагування аудиторії, електронними іграми, додатками та симуляціями віртуальної реальності. На клінічному етапі підготовки переважають серйозні ігри та ігри-симуляції.