МЕЙНСТРІМИ ЕСТЕТИЧНОГО РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ В УМОВАХ КРИЗ СУЧАСНОГО СВІТУ - Цзи Фенлай (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У статті визначено кризові чинники, які впливають на естетичний розвиток особистості, як-то: пандемія, пов’язані з нею карантинні обмеження, перегляд цінностей і підходів до балансу індивідуального та соціального, добровільна чи примусова соціальна ізоляція людей, різка втрата навичок спілкування, переоцінка процесу безпосереднього спілкування як цінності та базової умови для розвитку; тектонічні зрушення в економіках країн світу, військові конфлікти, трудова і кризова міграція, зміни пріоритетів на ринку праці, а відповідно зміни у системі освіти, яка має швидко адаптуватися та реагувати на зазначені виклики.Здійснена спроба систематизувати окремі дослідження щодо естетичного розвитку особистості з метою визначення магістральних напрямів у подоланні проблем його здійснення в сучасних кризових умовах.Проаналізовані сучасні особливості у здійснення естетичного розвитку особистості на теперішньому етапі розвитку суспільства, це дозволило визначити мейнстрім, серед яких залежність естетичного розвитку особистості від зовнішніх соціальних умов; пошук інструментарію гармонійного естетичного розвитку особистості в умовах дистанційної освіти та віртуального спілкування через всі доступні компоненти розвитку (когнітивний, чуттєвий та практичний); питання визначення місця естетичного розвитку особистості в різних видах виховання; прикладні напрями естетичного розвитку через швидку зміну соціальних чинників впливу в умовах криз та інші. Аналіз здійснювався з позиції, що естетичний розвиток є комплексним процесом, який знаходить свою реалізацію у багатьох дисциплінах, відповідно потрібні певні педагогічні засоби, які б мали фактичні прояви дуалістичності естетичного розвитку в реальності.