Критерії оцінювання іншомовної комунікативної компетентності майбутніх учителів початкової школи - Пінчук І. О. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті проаналізовано сучасні погляди науковців на процес і результат оцінювання іншомовної комунікативної компетентності майбутніх учителів початкових класів. Процес оцінювання є особливою (діагностувальною) складовою контролю, а оцінка – це його результат. Оцінка, будучи кількісним показником якості результатів навчання, опосередковано характеризує розвиток майбутніх фахівців, здібності, ставлення до професії, що можуть бути виражені у формі якісної словесної характеристики. Вагомими засадами оцінювання виділяють справедливість, відповідність оцінювання його меті, змісту, можливостям студентів, відповідність між отриманою інформацією й наслідками результатів оцінювання. Автором розглянуто різновиди оцінювання означеної компетентности; розкрито дієві засоби оцінювання іншомовної комунікативної компетентности майбутніх учителів початкової школи. Навчальні цінності викладача й мета вивчення мови, безумовно, впливають на оцінювання досягнень студентів. Учені K. Колі, Дж. Макмілан вирізняють з-поміж них цілі виконання (performance) й цілі майстерности (mastery). Викладач, для якого головною метою є зразкове виконання завдань, оцінює, передусім, індивідуальні здібності й винагороджує за бездоганне їх виконання. Якщо ж мета викладача – майстерність, то він акцентує увагу на оцінюванні розвитку студентів, опануванні ними нових умінь, їхньому удосконаленні. Оцінювання, у процесі якого накопичується інформація про знання студентів з метою пристосування навчання для покращення, визначається як формувальне (formative). Це процес, під час якого викладач планомірно відстежує поступ студентів у вивченні мови, допомагає їм подолати труднощі й усунути недоліки, які впливають на мотивацію в задіяності студентів у процесі навчання. Формувальне оцінювання демонструє студентам їхню спроможність опанувати мову за певних умов й активних дій. Формувальне оцінювання визнається нині ефективним знаряддям впливу на мотивацію студентів в опануванні іноземної мови, а тому є перспективним напрямом дослідження. У своєму дослідженні ми беремо його за основу в процесі формування іншомовної комунікативної компетентности майбутніх учителів початкової школи.У дослідженні описано критерії й показники сформованості зазначеної якості. До критеріїв оцінювання іншомовної комунікативної компетентности нами віднесено мотиваційно-ціннісний, предметно-когнітивний, комунікативно-діяльнісний, аналітико-результативний. Визначено вплив оцінювання іншомовної комунікативної компетентности майбутніх учителів початкових класів на мотивацію вивчення ними іноземної мови в закладах вищої освіти України.