СОЦІАЛЬНО-ГУМАНІТАРНА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ МОРСЬКИХ ФАХІВЦІВ НАПРИКІНЦІ XX – ПОЧАТКУ XXI СТОЛІТТЯ - Кохановська О.В., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2021)
У статті розглянуто соціально-гуманітарну підготовку майбутніх морських фахівців наприкінці XX – початку XXI століття. З прийняттям Закону України «Про освіту» від 23 травня 1991 року та відповідно до інструктивного листа Міністерства освіти України № 1/9-64 від 19 травня 1993 року «Про викладання соціально-гуманітарних дисциплін» запроваджується гуманізація та гуманітаризація освіти. З’ясовано, що у досліджуваний хронологічний відрізок кількість предметів соціально-гуманітарного циклу зростає, а до їхнього переліку включено такі дисципліни: «Всесвітня історія», «Українська мова», «Українська література», «Ділова українська мова», «Світова література», «Історія України», «Філософія з релігієзнавством», «Правознавство», «Англійська мова», «Допризовна підготовка юнаків», «Основи соціальної екології», «Політологія», «Соціологія», «Українська та зарубіжна культура». Річні звіти закладів морської освіти також свідчать про активну гуманітаризацію, зокрема про пошук шляхів гуманітаризації викладання предметів технічного циклу. Наголошено, що морська освіта підпорядковується не тільки державним нормативно-правовим актам, але й вимогам міжнародних документів, одним із найважливіших є «Міжнародна конвенція про підготовку і дипломування моряків та несення вахти 1978 року» та однойменний кодекс. Зроблено висновки, що соціально-гуманітарна підготовка майбутніх морських фахівців наприкінці XX – початку XXI століття активно розпочинає свій розвиток у зв'язку з прийняттям нормативно-правових актів, що засвідчують потребу виховання культурних якостей та збагачення культурного потенціалу українців. Цикл соціально-гуманітарних дисциплін, починаючи з 1993 року поповнився новими предметами, що забезпечують всебічний розвиток майбутніх морських фахівців та спонукають до прийняття рішень у професійній діяльності з урахуванням моральності, духовності та толерантності.