ОСОБЛИВОСТІ ЗМІСТОВНО-МОВНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ У НАВЧАННІ СТУДЕНТІВ ІНЖЕНЕРНО-ТЕХНІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Сотер М. В., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2021)
У статті наголошено, що сучасна парадигма іншомовної освіти у технічних закладах вищої освіти України повинна, передусім, орієнтуватися на побудову такої системи підготовки фахівців інженерно-технічних спеціальностей, яка би передбачала студентоцентризм, відкритість, гнучкість, мобільність, практичну спрямованість та інтеграцію, що у майбутньому надасть можливість фахівцю адаптуватися до мінливих умов професійної діяльності. Констатовано необхідність перенесення акцентів на оволодіння іноземною мовою шляхом інтеграційної взаємодії професійно-орієнтованих дисциплін та іноземної мови через імплементацію змістовно-мовної інтеграції у навчанні. Обґрунтовано необхідність залучення змістовно-мовної інтеграції у навчанні.Схарактеризовано ряд проблем, пов’язаних із практичним упровадженням змістовно-мовної інтеграції у навчанні в освітній процес технічних закладів вищої освіти: недостатній рівень володіння англійською мовою студентами і викладачами фахових дисциплін для представлення навчального матеріалу англійською мовою; труднощі у співпраці викладачів іноземних мов та викладачів фахових дисциплін щодо створення та розробки навчальних планів, програм, матеріалів; поліпшення знання англійської мови, як студентами, так і викладачами.Представлено особливості змістовно-мовної інтеграції у навчанні в умовах підготовки студентів інженерно-технічних спеціальностей: одночасне опанування іноземної мови і майбутнього фаху (професійно-орієнтованих дисциплін); навчання іноземної мови як засобу для викладання та засвоєння студентами позамовного змісту; автентичність навчальних матеріалів; побудова атмосфери співпраці, довіри й емпатії; формування активної особистості, готової до самоосвіти, саморозвитку, самовдосконалення; взаємодія викладачів іноземних мов та викладачів-предметників та ін.