ОСОБЛИВОСТІ УКРАЇНІЗАЦІЇ ШКОЛИ В ЗАХІДНОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНИ У ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ ХХ СТ. - Прокопів Л. М.; Сидорук О. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2021)
Статтю присвячено вивченню історико-педагогічних напрацювань з проблеми українізації школи в Західному регіоні України на початку ХХ століття. Авторами проаналізовано особливості та важливі чинники збереження української школи та освіти: соціально-політичні (розпад імперій і створення ЗУНР, штучна територіальна розмежованість, насильницька політика чужих держав та існування в межах таких держав, відсутність прав українців на повноцінну освіту), економічні (відсталість, слабкий розвиток економіки та промисловості), культурні (низький рівень розвитку загальної культури, зневага до українського населення тощо). У статті на основі аналізу джерельної бази (архівні матеріали, наукові дослідження сучасних науковців) визначено важливі проблеми, напрямки, засоби збереження української мови та школи. Авторами розширено уявлення про можливості школи та вчителя в Західній Україні на початку ХХ століття задля збереження українських ідей і нації загалом. У статті доведено думку про національне виховання як основну мету школи, а саме те, що західноукраїнські освітяни постійно опікувалися проблемами розвитку школи, основою якої стало українознавство, що відповідало меті та змісту виховувального навчання.З’ясовано, що збереженню та розвитку української національної школи сприяло розширення мережі приватних навчальних закладів, зокрема приватних гімназій.Вивчені історико-педагогічні дослідження дозволили виокремити умови збереження української школи, закцентувати увагу на особливостях навчальних курсів у школах Західної України на початку ХХ століття, що мали великий вплив на її українізацію.Автори наголошують, що дослідження проблем українізації школи потребують детального наукового вивчення для екстраполяції досвіду в сучасне шкільництво.