Психолінгвістичні аспекти механізму говоріння та закономірності лексичного оформлення англомовних висловлювань - Котловський А. М., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
Статтю присвячено аналізу психологічних аспектів механізму говоріння та виявленню закономірностей лексичного оформлення англомовних висловлювань. Розглянута модель породження мовлення, яка подана у вигляді трифазової діяльності: спонукально-мотиваційна, аналітично-синтетична та виконавча. Аналітично-синтетична включає планування, програмування та внутрішню мовну організацію мовленнєвої діяльності. Формування та формулювання думки відбувається за допомогою мови або засобами предметно-схемного коду супроводжується створенням змістовного образу, який виникає в інтелекті. Формування, розширення внутрішнього лексикону відбувається на основі сформованих у свідомості концептуальної та мовної системи. Процеси осмислення, випереджувального синтезу та пам’яті виступають основою функціонування мовленнєвих механізмів відбору слів, складання повідомлень. Основними когнітивними процесами у внутрішньому лексиконі є групування, класифікація, встановлення подібностей та відмінностей. Завдяки впорядкованості та систематизованості інформації у внутрішньому лексиконі слова легше закарбовуються в пам’яті та відтворюються в мовленні. Уміння встановлювати понятійний зміст слова, міжпонятійні відношення та відповідності між словами забезпечують правильну сполучуваність слів. Внутрішнє мовлення перетворює суб’єктивні смисли на систему зовнішніх розгорнутих значень. Активізація асоціативних зв’язків, ментальна структуризація та систематизація лексичного матеріалу забезпечує виклик із пам’яті лексичних одиниць у процесі говоріння. У методиці викладання говоріння розширює структуру лексичної компетентності. Інтеріоризація лексичних знань супроводжується продуктивним мовленням та автоматизованим сприйняттям мовця й завершується формуванням репродуктивних, та продуктивних лексичних навичок.