ФІЗИЧНЕ ВИХОВАННЯ ЯК СКЛАДОВА ФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - Сахарова О. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2021)
У статті розглядаються наукові погляди філософів і педагогів на фізичне виховання та його вплив на всебічний розвиток особистості; становлення фізичного виховання як науки. Розкриваються думки Платона, Сократа, Горація про значення занять фізичними вправами, рухову активність людини у різні періоди її життя; Я. Коменського про значення правильно дібраних, дозованих фізичних вправ, їх систематичність у зміцненні здоров’я дитини, про їх важливу функцію з точки зору духовного й етичного виховання; думки Ж. – Ж. Руссо про значення загартування тіла, органів чуття та формування рухових умінь і навичок, рухливих ігор та щоденних прогулянок у фізичному розвитку; ідея вільного виховання всебічно розвиненої сильної, вмілої та розумної особистості. Подаються ідеї Дж. Локка про фізичне виховання з перших днів життя людини, про вивчення витончених манер, бальних танців, інших елементів галантності, котрі зовні вирізняють «знатних» від простолюдинів. Розкриваються думки Жоржа Демені про значення безперервності занять гімнастичними вправами, використання вправ на розтяжку, розслаблення, рухи під музику. Розглядається внесок у теорію фізичного виховання дітей лікарів та прогресивних діячів Є. Покровського та Е. Дементьєва; гімнастична система фізичного виховання Жоржа Демені з безперервними заняттями, використанням вправ на розтяжку, розслаблення та рухи під музику; тісний зв’язок процесу розумового виховання з фізичними вправами К. Ушинського; теорія фізичного виховання П. Лесгафта, що ґрунтується на законах гармонії, поступовості й послідовності розвитку людини. Пропонується чотири групи фізичних вправ та ігор П. Лесгафта, ідея виховної ролі народних ігор. Говориться про роль слова педагога, зверненого до свідомості дитини, що виключає механічне наслідування показаного зразка, нерозривний зв’язок розумового виховання з фізичними вправами.