Формування мотивації до медіаосвіти в дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку - Кузьма І.І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті обґрунтовано форми й методи формування мотивації до медіаосвіти в дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку в контексті наступності. Запропоновано використання нового медіапродукту – медіаосвітньої казки на теми визначення понять, пошуку інформації, диференціації правди й неправди в медіа, дотримання авторського права, економічних, праксеологічних аспектів медіа, їхнього безпечного використання.Зазначено, що медіаосвіта – актуальна міждисциплінарна проблема, численними є напрями медіаосвіти. Для їхньої реалізації необхідні нові підходи, передусім формування мотивації в дітей дошкільного та молодшого шкільного віку в контексті наступності. Корисність, привабливість (видовищність, радісність), цікавість визначено як мотиви, що спонукають до занять у сфері медіаосвіти.Акцентується увага на негативному впливі надмірного використання новітніх медіа. Зазначено, що в початкових школах на формування медіаграмотності учнів спрямовані типові освітні програми. Водночас ця робота потребує посилення в закладах дошкільної освіти.Виявлено необхідність створювати мотивацію для медіаосвіти та її реалізувати у співпраці педагогічних працівників, батьків, дітей (бесіди, розповіді, ігри, вправи, проєкти, тренінги про значення навчання про медіа, через медіа, для медіа); за допомогою поєднання медіаосвіти з різними напрямами виховання: моральним, естетичним, трудовим та ін., – що відображено в медіаосвітніх казках. Визначено перспективні форми роботи – написання сценаріїв мінівистав із участю популярного героя мультиплікаційних фільмів Тітоньки Сови; медіаосвітнього свята «Медіа єднає друзів» тощо.Акцентовано увагу, що розроблені форми й методи формування мотивації до медіаосвіти є джерелом для вияву творчості педагогічних колективів початкових шкіл, батьків та дітей, подальших наукових розвідок.