Взаємозв’язок понять «фізична культура» та «фізичне виховання» в педагогіці ХХ століття та сьогоденні - Чижик Т. Г., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті проаналізовано наукові доробки щодо визначення змісту понять «фізична культура» та «фізичне виховання», дана характеристика цим поняттям, а також зроблені висновки щодо тлумачення зазначених понять науковцями з різних точок зору. Фізична культура розглядається як вид загальної культури людини і суспільства, який поділяється на рекреативну фізичну культуру, лікувальну фізичну культуру й адаптивну фізичну культуру, а фізичне виховання як вид виховання, специфічним змістом якого є навчання рухам, розвиток рухових здібностей, оволодіння спеціальними фізкультурними знаннями й формування усвідомленої потреби у фізкультурних заняттяхЗдіснений аналіз дозволив виявити взаємозв’язок та відмінності між фізичною культурою та фізичним вихованням, а також виділити діяльний компонент фізичного виховання. Під час дослідження встановлено, що фізична культура є частиною загальної культури суспільства, яка розглядається в більш широкому аспекті. Також зазначається, що під фізичним вихованням розуміють процес поліпшення здоров’я, підвищення рівня розвитку фізичних якостей, рухової підготовленості, процес гармонійного розвитку особистості.Розглянуто літературні джерела та роботи науковців Л. Кун, Б. Голошапова, Б. Шияна, Л. Матвєєва, Б. Ашмаріна, Т. Круцевич, В. Лук’яненка, А. Гужаловського, Ж. Холодова, В. Кузнєцова та інших з питань визначення характеристики понять та взаємозв’язків між фізичною культурою та фізичним вихованням надали можливість зробити висновки про те, що формування умінь і навичок, а також знань, цілеспрямованого й ефективного використання засобів фізичної культури здійснюється в процесі фізичного виховання. Процес фізичного виховання виступає діяльною стороною фізичної культури, завдяки якій відбувається перетворення цінностей фізичної культури в особисте надбання людини.