РЕАЛІЗАЦІЯ ПОЛІТЕХНІЧНОГО АСПЕКТУ ФІЗИЧНИХ ЗНАНЬ З МІЖДИСЦИПЛІНАРНИМ ЗМІСТОМ В УМОВАХ КАБІНЕТУ ФІЗИКИ В ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ЗАКЛАДАХ УКРАЇНИ ПОЧАТКУ XXI СТОЛІТТЯ - Шолохова Н. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті проаналізовано, як впливав політехнічний аспект фізичних знань на розвиток інженерного мислення та формування технічних навичок здобувачів освіти на початку XXI століття в загальноосвітніх закладах України. Наголошено на важливості вирішення проблеми підвищення якості шкільної фізичної освіти, створення високоефективного технічного оснащення кабінетів природничих дисциплін – основної бази для проведення політехнічного навчання та профорієнтаційної роботи. Акцентовано увагу на міждисциплінарному змісті політехнічних знань в умовах кабінету фізики. Звернуто увагу, що в Україні на початок XXI століття накопичено неабиякий досвід реалізації принципу політехнізму під час вивчення фізики в загальноосвітніх закладах. Наведено результати анкетування вчителів фізики, які підтверджують, що експериментальна діяльність в умовах кабінету фізики активізує інтерес здобувачів освіти до пізнання навколишнього світу та можливість вивчення фізичних процесів, а інтеграція предметів природничої освітньої галузі є важливим напрямком модернізації політехнічної освіти. Зроблено висновки, що реалізація політехнічного навчання в освітньому процесі створює можливості для особистісного самовизначення та самореалізації здобувачів освіти, для здійснення профорієнтаційного вибору відповідно до їх інтересів, здібностей і нахилів. Констатовано, що досвід, уже здобутий на початку XXI століття в загальноосвітніх закладах України щодо організації політехнічного навчання в умовах інтегрованого середовища кабінету фізики, включає такі складові: 1) демонстраційний експеримент – показ не лише явища, а й його технічного втілення (фотоефект, сонячна батарея); 2) лабораторний практикум – виконання робіт з елементами конструкторської діяльності; 3) позаурочна робота – моделювання та робототехніка. Цей досвід потребує ретельного вивчення в подальших наукових пошуках та широкого впровадження з урахуванням вимог і умов сьогодення України. Дата надходження статті: 12.02.2026 р. Прийнято до публікації: 06.03.2026 р. Опубліковано: 28.05.2026 р. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>