ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ВПРОВАДЖЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕМОЦІЙНОГО НАВЧАННЯ В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Жулінська Г. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті здійснено теоретичний аналіз сутності поняття «організаційно-педагогічні умови» у контексті впровадження соціально-емоційного навчання (СЕН) в закладах загальної середньої освіти. Узагальнено наукові підходи до трактування понять «умова», «педагогічні умови» та «організаційно-педагогічні умови» (А. Алексюк, Б. Андрієвський, С. Висоцький, В. Манько, О. Пєхота), визначено їхню роль у забезпеченні ефективності освітнього процесу та запропоновано авторське визначення організаційно-педагогічних умов СЕН. Розкрито зміст соціально-емоційного навчання як цілісного освітнього підходу на основі моделі CASEL; на підставі комплексного аналізу 213 програм СЕН обґрунтовано його значущість для підвищення якості освіти та психологічного благополуччя здобувачів освіти. Критично осмислено застосовність моделі CASEL в умовах збройного конфлікту й визначено напрямки її адаптації до українського освітнього простору. Здійснено порівняльний аналіз шести вітчизняних і міжнародних підходів до класифікації педагогічних умов, що виявив ключові прогалини наявних підходів у контексті СЕН. На основі синтезу теоретичного аналізу та актуальних міжнародних досліджень виокремлено та науково обґрунтовано чотири ключові організаційно-педагогічні умови: інституціалізація СЕН як стратегічного пріоритету закладу освіти; розвиток соціально-емоційної компетентності педагога як обов’язкова передумова реалізації СЕН; травмоінформований підхід як системна рамка в умовах збройного конфлікту; системний доказовий моніторинг СЕН-компетентностей як механізм управління якістю впровадження. Дата надходження статті: 09.02.2026 р. Прийнято до публікації: 03.03.2026 р. Опубліковано: 28.05.2026 р. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>