ПЕДАГОГІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ІГРОВОЇ ТА СПОРТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ПОДОЛАННІ ОСВІТНІХ І ГУМАНІТАРНИХ РОЗРИВІВ: МІЖНАРОДНА ПРАКТИКА «RIGHT TO PLAY» - Цибанюк О. О.; Дарійчук С. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті здійснено комплексний педагогічний аналіз діяльності міжнародної організації «Right To Play» як провідної інституції, що використовує ігрові методики для соціальної інклюзії та захисту прав дітей у кризових регіонах світу. Обґрунтовано, що в умовах сучасних гуманітарних випробувань фізична культура трансформується з нормативної дисципліни на потужний ресурс «м’якої сили» та соціальної інженерії. На основі аналізу концептуальних доповідей ООН та Секретаріату Співдружності доведено, що цілеспрямована рухова активність є фундаментом для формування соціального капіталу. Особливу увагу приділено функційній ролі спортивних амбасадорів, які розглядаються не як маркетингові суб’єкти, а як «агенти змін» та соціальні медіатори. Виявлено, що залучення світової спортивної еліти дозволяє конвертувати атлетичний авторитет у дієвий інструмент гуманітарної дипломатії, що сприяє дестигматизації вразливих груп та подоланню освітніх розривів. У роботі деталізовано результати діяльності організації за 2024 рік, зокрема роль амбасадорів у визнанні ООН Міжнародного дня гри та успішну імплементацію програм інклюзивного навчання в Гані, Сенегалі, Руанді та Уганді. Доведено, що інтеграція ігрових модулів у національні освітні стандарти дозволяє ефективно вирішувати питання психосоціальної реабілітації, профілактики захворювань і гендерної рівності. Виокремлено ключові проблеми міжнародної спортивної співпраці, пов’язані з фінансуванням та розподілом ресурсів. У висновках наголошено на потребі адаптації верифікованого досвіду «Right To Play» для розроблення національних програм поствоєнного відновлення освітнього простору України та соціальної інтеграції дітей, постраждалих від збройної агресії. Дата надходження статті: 18.02.2026 р. Прийнято до публікації: 06.03.2026 р. Опубліковано: 28.05.2026 р. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>