МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ В МІЖНАРОДНОМУ ТА ВІТЧИЗНЯНОМУ ВИМІРАХ - Жорова І. Я.; Бєла О. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті здійснено аналіз міжнародних і вітчизняних моделей управління якістю в закладах загальної середньої освіти. Розглянуто ключові характеристики міжнародних моделей EFQM, IQMS та Baldrige Education, зокрема їх концептуальні засади, структурні компоненти та механізми оцінювання якості. Установлено, що зазначені моделі репрезентують різні види управлінської логіки – процесноорієнтовану, суб’єктнооцінну та результативно-аналітичну – і потребують адаптації щодо застосування у вітчизняному освітньому контексті. На основі структурної декомпозиції моделей визначено їхні сильні боки та напрямки можливого використання в системі управління якістю закладу загальної середньої освіти. Обґрунтовано доцільність інтеграції процесної логіки управління, механізмів оцінювання педагогічної діяльності та аналітико-результативного підходу за умови їх адаптації до вимог внутрішньої системи забезпечення якості освіти та нормативного поля України. Проаналізовано вітчизняні наукові підходи до управління якістю освіти, зокрема концепцію адаптивного управління, кваліметричне моделювання, системну інтерпретацію якості та модель державно-громадського управління, що забезпечують інтеграцію управлінських, педагогічних і соціальних аспектів функціювання закладу освіти. Установлено їхню методологічну узгодженість і практичну спрямованість щодо врахування освітньої специфіки, нормативних вимог та участі стейкхолдерів. Узагальнення результатів дослідження дозволило визначити ключові принципи побудови інтегративної моделі управління якістю закладу загальної середньої освіти, серед яких – системність, адаптивність, орієнтація на результати, інтеграція внутрішніх і зовнішніх механізмів оцінювання, а також розмежування функцій розвитку й контролю. Доведено доцільність розгляду внутрішньої системи забезпечення якості освіти як базової платформи для конструювання такої моделі. Дата надходження статті: 02.03.2026 р. Прийнято до публікації: 16.03.2026 р. Опубліковано: 28.05.2026 р. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>