АНАЛІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ STEM-КОМПЕТЕНТНОСТІ ПЕДАГОГІВ У ПІСЛЯДИПЛОМНІЙ ОСВІТІ - Лукичова Н. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті досліджено проблему розвитку STEM-компетентності педагогів як одного з визначальних складників професійної майстерності в умовах реалізації концепції «Нова українська школа». Актуальність дослідження зумовлена потребою подолання розриву між стрімким розвитком інновацій (ШІ, AR/VR) та готовністю вчителів до впровадження міждисциплінарного навчання. Теоретичний базис дослідження ґрунтується на аналізі фундаментальних праць вітчизняних та зарубіжних науковців, що дало змогу уточнити структуру професійного розвитку вчителя в умовах STEM-орієнтованого середовища. Проаналізовано нормативно-правове підґрунтя STEM-освіти в Україні та оновлений Професійний стандарт вчителя 2024 року. У роботі розкрито питання інтеграції STEM-технологій з акцентом на інструментарій цифрової дидактики через реалізацію авторської програми «MATH-LAB 4.0: використання цифрових інструментів та STEM-технологій у професійній діяльності вчителя». На прикладі використання ГІС-технологій (ArcGIS) та штучного інтелекту продемонстровано можливості автоматизації підготовки вчителя до занять і формування дослідницьких навичок учнів. Висвітлено досвід упровадження освітніх ініціатив у закладах освіти Херсонщини. Проведено паралелі між світовими стандартами STEM-освіти та проблемами дистанційного навчання, що стоять перед українськими педагогами. Додатково розкрито потенціал імерсивних технологій як засобів створення адаптивного освітнього контенту. У висновках підсумовано, що запропоновані інтерактивні технології та структурно-функційна модель сприяють розвитку технологічної грамотності, критичного мислення та адаптивності вчителів. Підкреслено роль регіональних центрів професійного розвитку та академій неперервної освіти як хабів інноваційного досвіду, що забезпечують системну підготовку вчителя в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення. Дата надходження статті: 09.02.2026 р. Прийнято до публікації: 02.03.2026 р. Опубліковано: 28.05.2026 р. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>