ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНОЇ ТА ГРОМАДЯНСЬКОЇ СВІДОМОСТІ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ ЗАСОБАМИ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА - Клепар М. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті здійснено теоретичний аналіз проблеми формування ціннісної та громадянської свідомості майбутніх педагогів засобами музичного мистецтва в умовах сучасних соціокультурних трансформацій, євроінтеграційних процесів і воєнних випробувань. Обґрунтовано, що ціннісна та громадянська свідомість майбутнього вчителя є важливою складовою його професійної компетентності, яка визначає здатність реалізовувати особистісноорієнтований підхід, виховувати морально зрілу, соціально відповідальну особистість учня та утверджувати засади громадянськості у педагогічній взаємодії. На основі аналізу сучасних наукових підходів розкрито взаємозв’язок гуманістичних цінностей, національно-патріотичного виховання, емоційного інтелекту та мистецької освіти у професійній підготовці майбутніх педагогів. З’ясовано, що музичне мистецтво має значний виховний потенціал у розвитку емпатії, моральної чутливості, відповідальності, естетичної культури та здатності до ціннісного осмислення дійсності. Визначено педагогічні умови ефективного формування ціннісної та громадянської свідомості майбутніх педагогів, серед яких – інтеграція музичного мистецтва в професійну підготовку, використання інтерактивних методів навчання, залучення студентів до волонтерських і соціокультурних практик, а також організація педагогічної діяльності, спрямованої на моральне й громадянське самовизначення особистості. Доведено, що музичне мистецтво є не лише засобом естетичного розвитку, а й важливим чинником формування ціннісних орієнтацій і громадянської зрілості майбутнього вчителя. Дата надходження статті: 26.02.2026 р. Прийнято до публікації: 11.03.2026 р. Опубліковано: 28.05.2026 р. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>