ІННОВАЦІЙНІ ПЕДАГОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ВИКЛАДАЧІВ КРАФТОВИХ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ - Бурак В. Г.; Волошин О. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті здійснено комплексний теоретичний аналіз і наукове обґрунтування особливостей використання інноваційних педагогічних технологій у професійній підготовці майбутніх викладачів крафтових харчових виробництв. Актуальність дослідження зумовлена потребою модернізації професійної освіти в умовах цифрової трансформації, розвитку крафтової індустрії та посилення вимог до підготовки педагогічних кадрів нового типу, здатних поєднувати педагогічну, технологічну й виробничу компетентності. У процесі дослідження розкрито сутність інноваційних педагогічних технологій як системи методів, засобів і форм навчання, що забезпечують активізацію навчально-пізнавальної діяльності здобувачів освіти та формування їхньої професійної компетентності. Визначено ключові особливості застосування в підготовці майбутніх викладачів крафтових харчових виробництв, зокрема цифровізацію освітнього процесу, використання симуляційних технологій, кейс-методів, проєктного й проблемноорієнтованого навчання, а також інтеграцію освітнього й виробничого середовищ. Обґрунтовано, що інноваційні педагогічні технології здійснюють комплексний вплив на формування професійних компетентностей, забезпечуючи поєднання знаннєвого, практичного й ціннісного компонентів підготовки. Доведено їхню значущість у розвитку практикоорієнтованого мислення, яке виявляється в здатності аналізувати виробничі ситуації, проєктувати технологічні процеси та ухвалювати обґрунтовані педагогічні рішення. Окремо підкреслено їхню роль у формуванні готовності до педагогічної діяльності в умовах освітньо-виробничої інтеграції, що передбачає здатність майбутнього викладача ефективно поєднувати освітній процес із реальними технологічними практиками крафтового виробництва. У результаті дослідження визначено, що інноваційні педагогічні технології є ефективним інструментом підготовки викладачів крафтових харчових виробництв нового покоління, орієнтованих на інноваційність, практичну діяльність і цифрову компетентність. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням методичних моделей їхнього упровадження й критерійного оцінювання ефективності в освітньому процесі. Дата надходження статті: 04.03.2026 р. Прийнято до публікації: 20.03.2026 р. Опубліковано: 28.05.2026 р. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>