ОСВІТНІЙ КОМПОНЕНТ «ШКОЛОЗНАВСТВО» ЯК СКЛАДНИК ПРОФЕСІЙНОГО СТАНОВЛЕННЯ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ - Біницька К. М.; Біницька О. П. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті акцентовано на важливості вивчення освітнього компоненту «Школознавство» у процесі професійного становлення майбутніх учителів початкових класів. Узагальнено, що сучасний учитель початкових класів має бути не лише носієм знань, а й лідером освітніх змін, здатним ефективно організовувати та управляти освітнім процесом і взаємодіяти з усіма його учасниками. Проаналізовано нормативно-правову базу України щодо формування управлінських компетентностей учителів та підкреслено значення інтеграції освітнього менеджменту в контексті включення освітнього компоненту «Школознавство» в систему підготовки майбутніх учителів початкових класів. Розкрито сутність управління школою як цілісного процесу планування, організації, керівництва та контролю, спрямованого на ефективне використання ресурсів і досягнення освітніх результатів. Схарактеризовано зміст і завдання курсу «Школознавство» у Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії для спеціальності А3 «Початкова освіта» бакалаврського рівня вищої освіти, який забезпечує формування у студентів теоретичних знань і практичних навичок управління освітнім процесом, розвитку лідерських якостей, комунікативної компетентності, здатності до командної роботи та ухвалення управлінських рішень. Особливу увагу приділено практичній підготовці майбутніх учителів, зокрема під час педагогічної практики та проєктної діяльності, що сприяє застосуванню набутих знань у реальних умовах. Висвітлено значення розвитку навичок взаємодії з усіма учасниками освітнього процесу, зокрема з батьками, громадськістю та освітніми партнерами, створення безпечного освітнього середовища та впровадження інновацій під час вивчення освітнього компоненту «Школознавство». Узагальнено, що впровадження освітнього компоненту «Школознавство» в підготовку майбутніх учителів початкових класів є важливим чинником формування їхніх управлінських компетентностей, що сприяє підвищенню якості освіти та ефективності функціонування закладів загальної середньої освіти. Дата надходження статті: 02.03.2026 р. Прийнято до публікації: 12.03.2026 р. Опубліковано: 28.05.2026 р. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>