ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕРЕРВНОСТІ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ЯК УМОВА ПРЕВЕНЦІЇ І ПОДОЛАННЯ ОСВІТНІХ ВТРАТ - Мешко Г. М.; Чикало І. О. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті обґрунтовано значення безперервності освітнього процесу як ключової умови превенції та подолання освітніх втрат у сучасних кризових ситуаціях. Актуальність проблеми зумовлена тим, що в українському освітньому просторі освітні втрати набули системного характеру внаслідок поєднаного впливу пандемії COVID-19, повномасштабної війни, вимушеної внутрішньої та зовнішньої міграції здобувачів освіти, руйнування або пошкодження освітньої інфраструктури, перебоїв енергопостачання та нестабільного інтернет-зв’язку. З’ясовано, що освітні втрати виявляються не лише у зниженні навчальних досягнень, а й у розриві навчальних траєкторій, послабленні мотивації до навчання, звуженні можливостей педагогічної взаємодії та ускладненні доступу до якісних освітніх ресурсів. У статті безперервність освітнього процесу розглянуто не лише як організаційну характеристику функціювання закладу освіти, а передусім як умову збереження навчальної динаміки, змістової послідовності навчання, доступності освіти та стійкості освітнього середовища. Обґрунтовано, що ефективне забезпечення безперервності навчання потребує поєднання педагогічних стратегій, гнучких форм організації освітнього процесу і технологічних рішень, здатних підтримувати доступ до навчального контенту навіть за умов обмеженого або відсутнього доступу до мережевої інфраструктури.. Доведено, що педагогічний та інфраструктурний складники безперервності освітнього процесу потрібно розглядати в єдності, а автономні локальні рішення – як важливий інструмент збереження доступу до освіти в кризових умовах Зроблено висновок, що безперервність освітнього процесу є необхідною передумовою мінімізації освітніх втрат, підтримання навчальної активності здобувачів освіти та збереження цілісності їхньої освітньої траєкторії в умовах кризи. Дата надходження статті: 04.02.2026 р. Прийнято до публікації: 02.03.2026 р. Опубліковано: 28.05.2026 р. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>