ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ СПОРТИВНИХ ІВЕНТІВ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ВІД ПЛАНУВАННЯ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ - Маріонда І. І.; Петрушко М. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті комплексно проаналізовано впровадження інноваційних технологій у практику організації спортивно-масових заходів у закладах вищої освіти. Актуальність дослідження зумовлена потребою модернізації системи фізичного виховання в умовах цифровізації освіти та пошуку нових механізмів залучення студентської молоді до активної рухової діяльності. Визначено, що традиційні лінійні моделі планування «захід задля заходу» втрачають свою ефективність, поступаючись місцем динамічному проєктному менеджменту. Виокремлено та детально схарактеризовано три фундаментальні етапи інноваційного івент-менеджменту – інтелектуальне планування (із застосуванням Agile-методологій та хмарних сервісів), технологічну реалізацію (Event-Tech, стрімінг, цифрове суддівство) та постівент-аналіз (верифікація результатів через індекси залученості NPS та Engagement Rate). У роботі вперше запропоновано наскрізний алгоритм організації спортивного івенту як цілісної екосистеми, що поєднує фандрейзинг, SMM-стратегії та сучасний інструментарій медіа-супроводу. Особливу увагу приділено концепції «технологічного трансферу» – адаптації професійного спортивного обладнання та програмного забезпечення до умов університетського спорту. На основі проведеного дослідження доведено, що цифровізація змагального процесу дозволяє підвищити рівень залученості учасників і суттєво оптимізувати часові ресурси організаторів. Практичне значення результатів дослідження полягає в розробленні конкретних рекомендацій щодо організації заходів, що дозволяє формувати у студентів критично важливі м’які навички, цифрову грамотність та управлінське мислення, необхідні для успішної професійної реалізації на сучасному ринку праці. Дата надходження статті: 17.02.2026 р. Прийнято до публікації: 05.03.2026 р. Опубліковано: 28.05.2026 р. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>