ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ТА ДЖЕРЕЛЬНА БАЗА ДОСЛІДЖЕННЯ СТАНОВЛЕННЯ ФІЗКУЛЬТУРНОЇ ОСВІТИ ПІДЛІТКІВ - Болотникова Т. Г. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті проаналізовано теоретико-методологічні підходи та джерельну базу дослідження становлення фізкультурної освіти підлітків у закладах шкільної та позашкільної освіти України. На основі узагальнення сучасних наукових підходів до розуміння методології визначено її сутність як системи принципів, методів і засобів організації наукового пізнання, що забезпечує цілісність і логіку дослідницького процесу. Обґрунтовано актуальність дослідження в умовах сучасних соціально-економічних трансформацій, зниження рівня рухової активності підлітків і погіршення стану їхнього здоров’я, що зумовлює потребу вдосконалення теоретичних і методичних засад фізкультурної освіти. Визначено мету дослідження – аналіз теоретико-методологічних підходів і систематизацію джерельної бази дослідження розвитку фізкультурної освіти підлітків. Розкрито зміст ключових методологічних підходів, зокрема системного, історико-педагогічного, антропологічного, вікового, особистісноорієнтованого, компетентнісного та міждисциплінарного, які забезпечують комплексне вивчення фізкультурної освіти як багатовимірного соціально-педагогічного явища. Схарактеризовано логіко-структурний алгоритм дослідження, що дозволяє простежити еволюцію змісту, організаційних форм і методичних засад фізкультурної освіти підлітків у взаємозв’язку зі суспільними трансформаціями. Визначено основні чинники, напрямки модернізації, організаційні засади та результати розвитку фізкультурної освіти в різні історичні періоди. Систематизовано джерельну базу дослідження, яку диференційовано на архівні матеріали, історико-педагогічні праці, першоджерела та бібліотечно-документальні ресурси. Обґрунтовано принципи відбору джерел, зокрема їхню достовірність, репрезентативність і комплексність, що забезпечують об’єктивність наукових висновків. Зроблено висновок про те, що інтеграція різних методологічних підходів і використання широкої джерельної бази створюють підґрунтя для цілісного дослідження становлення фізкультурної освіти підлітків. Наголошено на потребі подальших міждисциплінарних досліджень із урахуванням сучасних випробувань, зокрема цифровізації, інклюзії та зниження рівня рухової активності молоді. Дата надходження статті: 05.12.2025 р. Прийнято до публікації: 25.12.2025 р. Опубліковано: 16.01.2026 р. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>