ДОСЛІДЖЕННЯ ПОНЯТІЙНОГО ПОЛЯ КАТЕГОРІЇ «КРИТИЧНЕ МИСЛЕННЯ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ» В СУЧАСНОМУ НАУКОВОМУ ДИСКУРСІ - Маруш І. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті досліджено концепцію походження критичного мислення як педагогічного феномену: від накопичення формальних знань до вміння обґрунтувати та оцінити можливі наслідки результатів ухвалених рішень. Авторкою наголошено, що сучасна освітня парадигма дедалі частіше зосереджується на розкритті особистісного потенціалу здобувача освіти, формуванні здатності до нестандартного аналізу та розвитку автономного, гнучкого сприйняття дійсності, і тому критичне мислення може подолати обмеження традиційного підходу до навчання, зруйнувати стереотипні моделі дій і сприяти виходу за межі стандартизованих інтелектуальних схем. У цьому контексті особливої ваги набуває поєднання критичного мислення з креативністю – взаємодоповнювальними компетенціями, що забезпечують ефективну адаптацію людини до складних і непередбачуваних умов сучасного світу. У статті зазначено, що критичне мислення майбутніх фахівців доцільно розглядати не як абстрактну інтелектуальну якість, а як змістовоконкретизовану здатність здійснювати аналіз інформації, оцінювати аргументацію, виявляти альтернативні підходи та відповідально обґрунтовувати професійні рішення. Авторкою акцентовано, що критичне мислення не варто трактувати як формально задекларовану компетентність чи набір окремих інтелектуальних технік, адже це сформований феномен культури обґрунтованого судження та відповідального вибору. Критичне мислення виявляється тоді, коли здобувач не лише аналізує інформацію, а й усвідомлено відстежує логіку власних міркувань, перевіряє припущення, порівнює альтернативні позиції та формулює висновки, які засновані на доказах і враховують можливі наслідки. У статті зазначено, що критичне мислення майбутніх фахівців потрібно трактувати як сформовану культуру обґрунтованого судження та відповідального вибору. Це стає можливим тоді, коли майбутній фахівець не лише аналізує інформацію, а й усвідомлено відстежує логіку власних міркувань, знаходить слабкі місця в аргументації, перевіряє припущення, порівнює альтернативні позиції та формулює висновки, які засновані на доказах. Дата надходження статті: 26.11.2025 р. Прийнято до публікації: 12.12.2025 р. Опубліковано: 16.01.2026 р. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>