ВПЛИВ ОСВІТНІХ РЕФОРМ НА ШКІЛЬНУ ЛІТЕРАТУРНУ ОСВІТУ УКРАЇНИ (1991 – 2022 РР.) - Кузьменко В. В.; Слюсаренко Н.В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз впливу освітніх реформ на шкільну літературну освіту України в період від 1991 до 2022 року. Розглянуто три ключові етапи трансформації літературної освіти в контексті змін нормативно-правової бази, змісту навчальних програм, методичних підходів та освітньої політики загалом. Перший період схарактеризовано як етап дерадянізації, націоналізації та гуманітарного оновлення: відбулося концептуальне переосмислення змісту шкільного курсу літератури, повернення заборонених авторів, оновлення канону, розроблення нових підручників. У цей час закладалися ідеологічні та методичні основи для формування української шкільної гуманітарної освіти. Другий період позначений посиленням регламентування, упровадженням державних стандартів, компетентнісного підходу та профілізації старшої школи. Акцент зроблено на уніфікації вимог до результатів навчання, розробленні навчальних програм і вдосконаленні методики викладання, проте наголошено й на інерційності частини вчительських практик. Третій період охоплює впровадження концепції Нової української школи, масштабну цифровізацію в умовах пандемії COVID‑19, а також проблеми, пов’язані з повномасштабною війною 2022 року. Показано, як у цей період трансформувалося розуміння ролі літературної освіти – від традиційної трансляції культурного канону до формування критичного мислення, емоційного інтелекту, гуманітарної безпеки та психологічної стійкості. Особливу увагу приділено цифровим інструментам, адаптації освітнього процесу до дистанційного формату, новим змістовим домінантам (патріотизм, гідність, ідентичність, інклюзія). У статті аналізується поступове перетворення шкільної літературної освіти з дисципліни, що має репродуктивну функцію, на інструмент формування автономної читацької, моральної та критичної свідомості. Визначено також напрямки подальших досліджень, серед яких – емпіричне вивчення читацької компетентності, аналіз нових підручників, порівняльні моделі літературної освіти, а також роль літератури в умовах соціальної турбулентності та війни. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>